Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta hyväksyi Portugalin tukemisen

Julkaistu 13.5.2011 0.00
 

Suuri valiokunta hyväksyi Portugalin tukemisen

Eduskunnan suuri valiokunta on äänin 15-5 hyväksynyt Portugalin lainaohjelman hyväksymisen ehdot, väliaikaisen Euroopan rahoitusvakausvälineen sopimusmuutoksen sekä pysyvän Euroopan vakausmekanismin perustamisen. Viisi kansanedustajaa äänesti tyhjää.
Portugalin lainaohjelman osalta Suomi asettaa ehdoksi, että Portugali käynnistää neuvottelut yksityisten lainanantajiensa kanssa näiden pysymiseksi maassa vastineeksi ohjelmasta., samalla tavalla kuin pysyvän Euroopan vakausmekanismin (EVM) ehtoihin on kirjattu. Portugalin tulisi myös varmistaa EU-maiden lainojen takaisinmaksua myymällä omaisuuttaan.

Väliaikaiselta Euroopan rahoitusvälineen (ERVV) osalta Suomi edellyttää nykyistä kattavampaa velkakestävyyden arviointia. Mikäli jokin euromaa pyytää ERVV:ltä lainamuotoista tukea vielä Portugalin jälkeen, on Suomi valmis harkitsemaan tätä vain sillä ehdolla, että Suomi saa takausosuudelleen vakuudet kyseiseltä maalta. Mahdollisten lainamuotoisten tukipakettien yhteydessä valtion toimesta pääomitettavissa pankeissa pankkien omistajat ja sijoittajat tulisi kantaa osan taakasta. Pankkien taseiden vahvistamista tulee jatkaa ensisijassa yksityisin toimin. Lisäksi mahdollisen julkisen tuen on oltava avointa, läpinäkyvää ja vastikkeellista.

Suomi hyväksyy pysyvän Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisen edellyttäen, että EVM:n perustamisen yhteydessä hyväksytään velkajärjestelyä edesauttavat yhteistoimintalausekkeet. Lainoilla tulisi myös olla ensisijainen asema verrattuna yksityisen sektorin lainoihin. EVM:n rakenne ei saa olla sellainen, että euromaat siirtyisivät valtioiden veloissa yhteisvastuuseen, vaan jokaisen valtion tulee vastaa omasta julkisesta taloudestaan ja omista veloistaan.

Lisätiedot:
Valiokuntaneuvos Peter Saramo, puh. 09 432 2064

Linkit asiaan liittyviin asiakirjoihin alla.

Aihealueet