Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta ja Espanjan parlamentin EU-valiokunta keskustelivat Helsingissä

Julkaistu 18.1.2023 15.30
Ryhmäkuva Suomen ja Espanjan EU-valiokuntien jäsenistä kokoushuoneessa.

Suuri valiokunta ja Espanjan parlamentin EU-valiokunta keskustelivat Helsingissä

Espanjan parlamentin EU-valiokunta ja eduskunnan suuri valiokunta pitivät yhteisen kokouksen Helsingissä keskiviikkona 18. tammikuuta. Valiokunnat keskustelivat ajankohtaisista EU-asioista.

EU-valiokunnat keskustelivat pitkään vahvan tuen jatkamisesta​​ Ukrainalle sekä EU:n strategisesta autonomiasta. Edustajat pitivät tärkeänä EU:n puolustusyhteistyön tiivistämistä, EU:n ja Naton yhteistyötä, vapautumista tuontienergiariippuvuudesta sekä ruoka- ja lääketurvan vahvistamista.

Talouskysymyksistä esiin nousi etenkin velkaantuminen, yhteisvelka sekä hyvinvointivaltion merkitys. EU-valiokunnat keskustelivat myös demokratiasta, muuttoliikkeestä, ilmastokriisistä ja EU:n yhteistyöstä Latinalaisen Amerikan ja Afrikan kanssa.

Espanjan EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuussa. Suuren valiokunnan edustajat toivoivat muun muassa Espanjan tukea Suomen metsäpolitiikalle, kun ennallistamisasetusta käsitellään.

Suuri valiokunta vieraili Madridissa lokakuussa 2022. Tuolloin todettiin, että mailla on paljon yhteisiä näkemyksiä EU-kysymyksistä. Yhteistyön tiivistyminen myös maiden parlamenttien välillä nähtiin tärkeäsi. 


Sisämarkkinoiden hätäapuväline (SMEI)

Ennen tapaamista espanjalaisten kollegoidensa kanssa suuri valiokunta päätti yhtyä erikoisvaliokunnan lausunnon mukaisesti valtioneuvoston kantaan koskien komission ehdotusta sisämarkkinoiden hätäapuvälinettä koskevaksi lainsäädäntöpaketiksi (U 81/2022). Ehdotuksessa on kannatettavien kehitystoimenpiteiden lisäksi toimenpiteitä, joita on vielä selvennettävä. Lisäksi on varmistettava ehdotettujen toimenpiteiden vaikutus Suomen kansalliseen huoltovarmuusjärjestelmään ja kansallisiin varautumistoimiin. Eduskunta korostaa myös, että hätäapuvälineen käyttö pitää rajata akuutteihin ja poikkeuksellisiin kriisitilanteisiin.​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat