Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat pääministerin selvityksen juhannuksen Eurooppa-neuvostosta

Julkaistu 29.6.2021 12.55
Muokattu 29.6.2021 12.59

​​

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat pääministerin selvityksen juhannuksen Eurooppa-neuvostosta

​Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) selvityksen Eurooppa-neuvoston kokouksesta (24. –25.6.), jonka pääaiheita olivat Venäjä, koronapandemia, talouden elpyminen sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet Unkarissa. Brysselissä pidettyyn kokoukseen sisältyi myös tapaaminen YK:n pääsihteerin António Guterresin kanssa. Pääministeri Marinia kuultiin myös 25. kesäkuuta pidetystä euromaiden huippukokouksesta.

Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta keskustelivat pääministerin kanssa muun muassa Euroopan unionin Venäjä-politiikasta, muuttoliikkeestä, yhteistyöstä Turkin kanssa sekä Unkarin tilanteesta.

EU:n jäsenmaiden näkemykset unionin ja Venäjän välisen yhteistyön syventämisestä eroavat toisistaan. Unionille tärkeissä asioissa EU-maiden enemmistöllä on kuitenkin valmiutta valikoivaan yhteistyöhön. Yhteistyö nähdään tärkeäksi muun muassa ilmasto-, ympäristö- ja terveysasioissa sekä valikoiduissa turvallisuuspoliittisissa ja monenvälisissä kysymyksissä.

Koronapandemiaa koskevassa Eurooppa-neuvoston keskustelussa pääministeri kertoi korostaneensa tarvetta varmistaa rokotusten eteneminen sekä rokotteiden maailmanlaajuinen saatavuus. Myös EU:n digitaalinen koronatodistus on tärkeä matkustusturvallisuuden kannalta.

Eurooppa-neuvoston kokouksen varsinaisen esityslistan ulkopuolelta keskusteluun nousivat Unkarissa tehdyt lakimuutokset, joiden pelätään heikentävän maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilannetta.

Eurooppa-neuvoston kokouksessa käsiteltiin lyhyesti myös Valko-Venäjää, Libyaa, Sahelia, Etiopiaa ja kyberturvallisuutta.

Eurooppa-neuvoston päätelmät (Eurooppa-neuvoston sivut)
​​

Aihealueet
Suuri valiokunta