Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta sai selvityksiä EU:n neuvoston kokouksista ja keskusteli komissaari Urpilaisen kanssa

Julkaistu 4.6.2021 15.10
Muokattu 4.6.2021 15.12

Suuri valiokunta sai selvityksiä EU:n neuvoston kokouksista ja keskusteli komissaari Urpilaisen kanssa

​Suuri valiokunta sai tänään valtioneuvoston selvitykset EU:n neuvoston ensi viikon kokouksista, jotka käydään oikeus- ja sisäasioiden neuvoston, ympäristöneuvoston ja energianeuvoston kokoonpanoissa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) antoi valiokunnalle selvityksen oikeus- ja sisäasioiden neuvostosta, jossa oikeusministerien on tarkoitus muun muassa hyväksyä yleisnäkemys asetuksista, jotka koskevat saatavien siirron sivullisvaikutuksia, ns. e-CODEX-järjestelmää ja EU:n perusoikeusvirastoa.

Ministerit keskustelevat myös digipalveluasetukseen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä. Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan asetusehdotukseen keskiviikkona 2. kesäkuuta.

Ympäristöneuvoston on tarkoitus hyväksyä päätelmät ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategiasta. Kokouksessa on esillä myös akkuasetuksen edistyminen ja EU:n saasteettomuutta koskeva toimintasuunnitelma.

Suuri valiokunta ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosta (vihr.) keskustelivat akkuasetusneuvottelujen edistymisestä. Esillä keskustelussa olivat mm. akkumateriaalien kierto, uusien akkumateriaalien kehittäminen, jätehuoltojärjestelmät sekä tuottajavastuun tasapuolinen toimeenpano ja valvonta.

Eduskunta on käsitellyt valtioneuvoston kantaa akkuasetusehdotukseen kirjelmän U 7/2021 pohjalta. Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan 24. maaliskuuta.

Työjaosto keskusteli komissaari Urpilaisen kanssa EU:n kansainvälisten kumppanuuksien asialistasta​

Suuren valiokunnan työjaosto tapasi aiemmin tänään Euroopan komission jäsen Jutta Urpilaisen etäyhteydellä. Työjaosto keskusteli kansainvälisistä kumppanuuksista komissiossa vastaavan Urpilaisen kanssa laajasti tämän salkkuun liittyvistä ajankohtaisista aiheista, kuten globaalista vastauksesta koronapandemiaan, EU:n kumppanuussopimusten ja kehityspolitiikan painopisteistä sekä EU:n kansainvälisen aseman vahvistamisesta.

Lisäksi keskusteltiin siitä, miten Suomi voi tulevaisuudessa parhaiten ennakoivasti vaikuttaa Euroopan komission agendaan ja komission säädösehdotusten valmisteluun.

Työjaosto on suuren valiokunnan työtä valmisteleva elin, jonka kokoukset ovat avoimia kaikille valiokunnan jäsenille.

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat