Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta käsitteli energian toimitusvarmuutta ja kaasun käytön vähentämistavoitteita EU:ssa

Julkaistu 22.7.2022 13.35
Euroopan unionin tunnus kuvassa

Suuri valiokunta käsitteli energian toimitusvarmuutta ja kaasun käytön vähentämistavoitteita EU:ssa

​​Suuri valiokunta sai kokouksessaan perjantaina 22. heinäkuuta elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.) selvityksen ylimääräisestä EU:n energiaministereiden kokouksesta 26.7.2022. Kokouksessa keskustellaan ns. talvivarautumispaketista eli energian toimitusvarmuudesta EU:ssa ja ennen ensi talvea toteutettavista lisätoimista. 

Suuri valiokunta ja ministeri kävivät keskustelua komission keskiviikkona 20.7. antamasta suunnitelmasta ja asetusehdotuksesta kaasun kulutuksen vähentämiseksi. Näissä varaudutaan mahdollisiin kaasun toimituksen lisähäiriöihin tai jopa toimitusten täydelliseen katkaisuun Venäjältä. 

Suomi tukee pyrkimyksiä kaasun kulutuksen vähentämiseksi ja komission ehdottamaa 15 prosentin vähennystavoitetta.  Suomen näkemyksen mukaan varautumistoimenpiteiden painopisteen tulisi olla markkinaehtoisissa toimissa ja jäsenvaltioiden asiantuntemus omasta tilanteestaan on tärkeää huomioida. Komission ehdottaman asetuksen mukaisten toimien toteutus on jäsenvaltioiden vastuulla ja komissio valvoo toimien toimeenpanoa.  

Keskustelussa valiokunnan jäsenet ja ministeri Lintilä painottivat vahvasti Euroopan unionin jäsenmaiden yhtenäisyyttä asiassa sekä asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.   

Suuren valiokunnan seuraava kokous on keskiviikkona 7. syyskuuta. ​
Aihealueet
Suuri valiokunta