Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suomen ja Japanin satavuotisia diplomaattisuhteita juhlistettiin teeseremonialla

Julkaistu 11.10.2019 14.15
Muokattu 15.10.2019 9.19

Suomen ja Japanin satavuotisia diplomaattisuhteita juhlistettiin teeseremonialla

Japanilaisen Urasenke-teekoulukunnan edellinen suurmestari tohtori Genshitsu Sen piti perjantaina eduskunnassa teeseremonian, tai kuten japanilaiset itse mieluummin ilmaisevat, teetilaisuuden varapuhemies Tuula Haataiselle. Tilaisuus liittyi Suomen ja Japanin välisten diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaan.

Lämminhenkisessä tilaisuudessa 96-vuotias suurmestari valmisti varapuhemiehelle teetä, tarjosi sen kanssa nautittavia pieniä makeita suupaloja ja opasti tätä vispaamaan teetä bambuvispilällä kaikkien teetaiteen sääntöjen mukaan. Teetilaisuudessa on japanilaisille kyse kahden tai useamman ihmisen kohtaamisesta, jossa korostuvat läheisyys, harmonia ja kunnioitus kanssaihmistä kohtaan.

Varapuhemies mainitsi tervetulosanoissaan suomalaisten olevan tunnetusti kahvikansaa, mutta kuultuaan suurmestarin iän arveli pyrkivänsä itse lisäämään teen juomista tulevaisuudessa. Haatainen ja vieras olivat myös kumpikin sitä mieltä, että suomalaisten ja japanilaisten on helppo kokea samankaltaisuutta toistensa seurassa.

Vuonna 1923 syntynyt Genshitsu Sen johti Urasenke-teekoulua 38 vuotta, kunnes hän vuonna 2002 siirsi tehtävät vanhimmalle pojalleen. Koulutukseltaan hän on filosofian ja kirjallisuuden tohtori. Vuonna 2005 hänet nimitettiin Japanin YK:n hyväntahdonlähettilääksi, vuonna 2012 Unescon hyväntahdonlähettilääksi ja vuonna 2017 Japanin ulkoministerin neuvonantajaksi.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet