Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Vaalikauden viimeisellä kyselytunnilla keskityttiin talouteen

Julkaistu 2.3.2023 18.10

​Puh​emies Matti Vanhanen johti puhetta vaalikauden viimeisellä kyselytunnilla.

Vaalikauden viimeisellä kyselytunnilla keskityttiin talouteen

​Vaalikauden viimeinen kyselytunti pidettiin torstaina 2. maaliskuuta.

Kyselytunti alkoi kansanedustaja Riikka Purran (ps.) ​kysymyksellä hallituksen politiikan saavutuksista.

"Arvoisa pääministeri, Suomi vajosi virallisesti taantumaan. Vienti ei vedä, ja ihmisten rahat ovat vähissä. Tämä on kautenne tulos. Kertokaa nyt rehellisesti, oletteko tyytyväisiä tuloksiin", Purra kysyi pääministeri Sanna Marinilta (sd.).

Pääministeri Marin kiitti puheenvuoronsa aluksi koko eduskuntaa yhdessä tehdystä työstä. Marin totesi myös olevansa ylpeä hallituksen tekemästä työstä.

"Me olemme tehneet paljon sen eteen, että Suomi olisi tulevaisuudessa kestävämpi yhteiskunta", summasi Marin.

Tämän jälkeen hallitukselta kysyttiin mm. menojen priorisoinnista, EU:n yhteisvelkapaketeista, sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta ja suomalaisten elinkustannusten noususta. Kysymyksissä kannettiin huolta myös valtion velkaantumisesta ja kansalaisten ostovoiman heikkenemisestä.

Kyselytunnin loppupuolella hallitukselta kysyttiin vielä ruoka-apua antavien yhdistysten rahoituksesta, nuorten hyvinvoinnin parantamisesta ja kotimaisten yritysten vienninedistämisestä.

Kyselytunnin lopuksi opposition edustaja Petteri Orpo (kok.) kiitti puhemiestä, puhemiehistöä ja hallitusta, ja viittasi koronavuosiin, Ukrainan sotaan ja Suomen Nato-päätökseen​.

"Me varmasti kaikki, ihan jokainen tässä salissa, haluamme isänmaalle parasta. Siitä meillä on vähän erilaisia näkemyksiä, miten sinne päästään. Tämä neljä vuotta on tosiaan ollut vaikeaa, niin kuin tässä on puhuttu, ja paljon tärkeitä asioita on tehty ja paljon otettu yhteenkin, mutta asiat menee eteenpäin."

Marin kiitti vastauspuheenvuorossaan koko eduskuntaa ja oppositiota, ja totesi, että isoissa kysymyksissä hallitus ja oppositio ovat olleet samaa mieltä.

"Isojen kriisien hoitamisessa me tarvitsemme mahdollisimman laajat parlamentaariset hartiat, ja tässä eduskuntaryhmät, joka ikinen, on osoittanut oman voimansa."

Lue kyselytunnin keskustelu kokonaisuudessaan pöytäkirjasta

Katso kyselytunnin tallenne​

Aihealueet
Täysistunto