Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Valiokunnat saivat pääministerin selvityksen viime viikon huippukokouksista

Julkaistu 16.12.2020 10.20

Valiokunnat saivat pääministerin selvityksen viime viikon huippukokouksista

Eduskunnan suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta saivat tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) selvityksen viime viikon Eurooppa-neuvostosta (10.-11.12.) ja eurohuippukokouksesta (11.12.). Valiokuntien epävirallinen kokous pidettiin etäyhteyksin.
 
Eurooppa-neuvostossa EU-johtajat mm. sopivat, miten unionin varojen vastaanottaminen kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Saavutetun ratkaisun myötä EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti (EP) voivat viimeistellä heinäkuussa sovitun rahoituskehys- ja elpymispaketin. Asetusehdotukset on tarkoitus hyväksyä neuvostossa ja EP:ssä lähipäivinä. Eduskunta saa sen jälkeen käsiteltäväkseen hallituksen esityksen omien varojen päätöksen ratifioinnista.
 
Valiokuntien jäsenet ja pääministeri Marin kävivät tämän päivän kuulemisessa keskustelua mm. oikeusvaltiomekanismin tarkasta soveltamisalasta, mahdollisten tuomioistuinkäsittelyjen vaikutuksesta soveltamisen aikatauluun sekä jatkotyöstä oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi.
 
Pääministeri Marin sanoi pitävänsä varojen käyttöä koskevaa oikeusvaltioehdollisuutta merkittävänä uudistuksena ja edistysaskeleena. Marinin mukaan Suomelle oli olennaista, ettei EP:n kanssa aiemmin sovittua asetustekstiä avattu. Pääministeri kertoi, että asetusta sovelletaan 1.1.2021 alkaen ja takautuvasti siinä tapauksessa, että asetus vietäisiin tuomioistuimen tarkasteltavaksi.
 
Muiden aiheiden osalta valiokuntien yhteiskokouksessa keskusteltiin mm. eurooppalaisesta yhteistyöstä koronaviruspandemian hoitamisessa sekä EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) välisten neuvottelujen tilanteesta.
 
Suuren valiokunnan seuraava kokoussuunnitelmaan merkitty kokous on 15. tammikuuta. Valiokunta kokoontuu kuitenkin aiemmin, jos esimerkiksi EU:n ja UK:n sopimustilanteen käsittely edellyttää eduskunnan kannanmuodostusta.


Lue lisää: Näin eduskunta käsittelee EU:n monivuotista rahoituskehystä ja elpymisvälinettä.​

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat