Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Vehviläinen: Suomi laajentaa mielellään yhteistyötä Vietnamin kanssa

Julkaistu 10.9.2021 14.05
Muokattu 10.9.2021 14.07
Vietamin ja Suomen puhemiehen kyynärpäätervehdys maiden lippujen edessä.

Vehviläinen: Suomi laajentaa mielellään yhteistyötä Vietnamin kanssa

Suomi jatkaa mielellään niin kaupallista kuin koulutus- ja tiedealankin yhteistyötä Vietnamin kanssa, oli eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen sanoma Vietnamin kansalliskokouksen puhemiehelle Vuong Dinh Huelle puhemiesten tapaamisessa perjantaina.

”Yhteistyömahdollisuuksia on erityisesti ammatillisen koulutuksen, varhaiskasvatuksen sekä opettajankoulutuksen saroilla. Meillä on paljon mahdollisuuksia vahvistaa yhteistyötä muun muassa uusiutuviin energialähteisiin liittyvissä ratkaisuissa, metsäteollisuudessa ja digitalisaatiossa. Ilmastonmuutoksen torjunta luo myös taloudellisia mahdollisuuksia uusien innovaatioiden kautta”, Vehviläinen totesi tapaamisessa.

Sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyön puolustaminen on tärkeää sekä Suomelle että Vietnamille. Viennistä riippuvaisina maina myös vapaakaupan toimivuuden turvaaminen on oleellista. Suomella on Vietnamissa vanhastaan hyvä maine jo päättyneiden kehitysyhteistyöohjelmien seurauksena. Samasta kertoo se, että vietnamilaiset ovat tällä hetkellä suurin ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden ryhmä Suomessa.

”Olemme tietoisia, että Suomessa on tällä hetkellä 2 500 vietnamilaista korkeakouluopiskelijaa. Toivon että nämä opiskelijat ovat tulevina vuosina ja vuosikymmeninä aktiivisia Suomen ja Vietnamin välisten suhteiden kehittäjiä”, Vehviläinen kannusti.

Puhemies Hue nosti esiin Suomen osaamisen ja innovaatiot esimerkiksi uusiutuvan energian tuotannossa, metsäsektorilla ja korkean teknologian aloilla.

Vehviläinen kertoi Vietnamin puhemiehelle eduskunnan tulevasta syksystä. Hän toivoi myös maiden parlamenttien välisen yhteistyön tiivistämistä ja erityisesti nuorten parlamentaarikkojen yhteyksien lisäämistä. 

Keskusteluihin osallistuivat ulkoasiainvaliokunnasta Mika Niikko (valiokunnan puheenjohtaja, ps.), Erkki Tuomioja (varapuheenjohtaja, sd.) sekä Anne-Mari Virolainen (kok.). Tuomioja on myös Aasian ja Euroopan parlamentaarisen kokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen. Puhemies Huen valtuuskuntaan kuuluivat Vietnamin parlamentin ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokuntien puheenjohtajat sekä kuusi ministeriä tai varaministeriä.

Keskustelujen jälkeen puhemiehet osallistuivat Nokian ja Vietnamin valtion omistaman VNPT:n (Vietnam Post & Telecommunications Corporation) aiepöytäkirjan allekirjoitusseremoniaan.

Puhemies Hue tapasi perjantaina myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin. Ulkoministeriön isännöimässä lauantain ohjelmaosuudessa on muun muassa ulkoministeriön ja Business Finlandin järjestämä pyöreän pöydän foorumi, jonka avaavat puhemies Hue ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

Vietnamin kansalliskokouksen puhemies vieraili edellisen kerran Suomessa vuonna 1993.

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet