Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Virolainen Euroopan neuvostossa: Lasten haavoittuvuus otettava huomioon työperäisessä maahanmuutossa

Julkaistu 20.11.2020 16.00
Muokattu 20.11.2020 16.08

Virolainen Euroopan neuvostossa: Lasten haavoittuvuus otettava huomioon työperäisessä maahanmuutossa

​Euroopan neuvoston (EN) Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) puhui tänään EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvän komitean kokouksessa, jossa käsiteltiin mm. raporttia työperäisen muuttoliikkeen vuoksi vanhemmistaan eroon joutuneiden lasten asemasta.

"Työvoiman liikkuvuus on EU:n perusarvo, joka tekee paremman elämän tavoittelun mahdolliseksi lukuisille ihmisille. Joissain maissa työperäinen muuttoliike myös muodostaa olennaisen osan bruttokansantuotteesta", Virolainen sanoi.

"Työvoiman liikkuvuuden hyvät puolet eivät kuitenkaan saa jättää varjoonsa sen lieveilmiöitä, kuten kotimaahan jätettyjä lapsia. Me kaikki ymmärrämme, kuinka haitallista rakastavien vanhempien poissaolo kotoa voi näille lapsille olla", Virolainen sanoi.

EN:n raportti osoittaa Virolaisen mukaan, että tilapäiset ja kertaluonteiset keinot tilanteen parantamiseksi eivät ole olleet riittäviä. Köyhyysperäisestä siirtotyöläisyydestä johtuva "hoivavuoto" on maailmanlaajuinen ilmiö, jonka kestävään ratkaisemiseen kaikkien maiden on sitouduttava.

"Ongelman ratkaiseminen on meidän poliitikkojen ja asiantuntijoiden yhteinen tehtävä, EU:n johdolla EU-lainsäädäntöä hyödyntäen", Virolainen sanoi.

Tasa-arvoisten mahdollisuuksien turvaaminen kotimaahan jätetyille lapsille on Virolaisen mukaan erityisen tärkeä aihe. "Meillä on velvollisuus toimia sen varmistamiseksi, että näiden erittäin haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeus koulutukseen, terveydenhuoltoon ja turvalliseen ympäristöön toteutuu."

EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvä komitea (Standing Committee) koostuu yleiskokouksen puheenjohtajistosta sekä erityiskomiteoiden, poliittisten ryhmien ja kansallisten valtuuskuntien puheenjohtajista ja kokoontuu vähintään kolme kertaa vuodessa. Koronapandemian aikana pysyvä komitea on kokoontunut useammin ja laajennetussa muodossa yleiskokouksen päätöksenteon jatkuvuuden varmistamiseksi. Normaalisti se tekee päätöksiä yleiskokouksen puolesta täysistuntojen välillä.

Raportin Impact of labour migration on left-behind children voi lukea Euroopan neuvoston sivuilta (pdf-tiedosto)

Aihealueet
Kansainväliset asiat