Vanhanen toivoi Viron puhemiesvierailulla EU:lta yhtenäisyyttä

Julkaistu 4.3.2020 15.50
Muokattu 6.5.2020 21.25

Vanhanen toivoi Viron puhemiesvierailulla EU:lta yhtenäisyyttä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen toivoi Euroopan unionin osoittavan yhtenäisyytensä Turkin suuntaan, kun Suomen ja Viron puhemiehet keskiviikkona keskustelivat muuttoliiketilanteesta Kreikan ja Turkin rajalla.

"Turkille on osoitettava, että se ei voi kiristää Euroopan unionia eikä naapurivaltioitaan. Toivottavasti unioni pystyy olemaan yhtenäinen ja tukemaan Kreikkaa", Vanhanen totesi.

Eduskunnassa vierailulla oleva Viron parlamentin Riigikogun puhemies Henn Põlluaas kertoi, että myös Viro tukee Kreikkaa lähettämällä sinne rajavalvojia. Põlluaas toivoi EU:n pystyvän ratkaisemaan tilanteen, joka virolaisten näkemyksen mukaan ei ole tavanomainen huminaarinen pakolaiskriisi.

Vanhanen kertoi virolaisille tuoreet kuulumiset Moskovasta, missä hän maanantaina tapasi muun muassa Venäjän parlamentin molempien kamarien puhemiehet. Vanhanen luonnehti ilmapiiriä seesteiseksi, eivätkä isännät nostaneet esiin mitään kahdenvälisiä ongelmia. Vanhanen kertoi myös saamiaan tietoja Venäjän perustuslakiuudistuksesta.

Keskusteluun osallistuivat lähes kaikkien eduskunnassa ja Riigikogussa edustettuina olevien eduskuntaryhmien edustajat. Suomalaisia kansanedustajia kiinnostivat ajankohtaisten kansainvälisten ja EU-politiikkaan liittyvien kysymysten ohella muun muassa Viron ilmastopolitiikka, varautuminen koronavirukseen sekä syntyvyys ja eläkepolitiikka. Keskustelut käytiin poikkeuksellisesti suomeksi, jota puhemies Põlluaas osaa erinomaisesti, samoin kun lähes hänen koko valtuuskuntansa.

"Olemme sitä ikäluokkaa, että osaamme suomea ja halusimme valita keskustelujen kieleksi suomen korostaaksemme Suomen ja Viron erityissuhdetta ja ystävyyttä", Põlluaas selitti ystävällisesti hymyillen.

Põlluaas valtuuskuntineen tapaa myös valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.), ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) ja Suomessa asuvia virolaisia sekä laskee seppeleen Viron vapaussodassa 1918–1919 taistelleiden suomalaisten vapaaehtoisten muistomerkille. Vierailun ohjelmaan kuuluu myös tutustuminen Helsingin uuteen pääkirjastoon Oodiin. 

Viron valtuuskuntaan kuuluvat puhemies Põlluaasin lisäksi kansanedustajat Anneli Ott, Urve Tiidus, Helmen Kütt ja Aivar Kokk. Puhemiesneuvoston huoneessa käytyihin keskusteluihin osallistuivat eduskuntaryhmien edustajina Antti Lindtman (sd.), Ville Tavio (ps.), Anne-Mari Virolainen (kok.), Antti Kurvinen (kesk.), Jenny Pitko (vihr.), Matti Semi (vas.) ja Mats Löfström (r.) sekä eduskunnan Viro-ystävyysryhmän puheenjohtaja Mikko Savola (kesk.).

Aihealueet
Kansainväliset asiat; Puhemiehet