Eduskunta keskusteli ehdotuksesta EU:n elpymissuunnitelmaksi

Julkaistu 4.6.2020 20.00
Muokattu 6.6.2020 14.37

Eduskunta keskusteli ehdotuksesta EU:n elpymissuunnitelmaksi

​Eduskunta kävi torstaina 4. kesäkuuta ajankohtaiskeskustelun Euroopan komission ehdotuksesta EU:n elpymissuunnitelmaksi, jonka tarkoituksena on tukea talouksien uudelleen käynnistämistä ja Euroopan elpymistä koronapandemian jälkeen. 

Suunnitelma koostuu uudesta elpymisvälineestä sekä päivitetystä ehdotuksesta EU:n rahoituskehykseksi vuosille 2021–27.

Komissio julkaisi ehdotuksensa 27. toukokuuta ja valtioneuvosto linjasi kantojaan kokonaisuudesta käytäviin neuvotteluihin tänään. 

Eduskunnan valiokunnat aloittavat asian käsittelyn valtioneuvoston selvityksen E 64/2020 pohjalta jo huomenna. 

Ajankohtaiskeskustelun ensimmäisen puheenvuoron käyttänyt valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi hallituksen kantana, että monivuotisen rahoituskehyksen tulisi olla ensisijainen väline jäsenvaltioiden avustusmuotoisessa tukemisessa koronavirustilanteessa.

Komission ehdotus elpymisvälineeksi ei sellaisenaan ole Suomen hyväksyttävissä, Kulmuni sanoi.

Hallitus katsoo, että elpymisvälineen kokoa on pienennettävä, samoin kuin avustusmuotoisen tuen suhteellista osuutta välineestä. Takaisinmaksuajan tulee olla lyhyempi kuin esitetty 30 vuotta ja välineen voimassaoloajan lyhyempi kuin komission ehdottama 4 vuotta.

Myös ehdotusten perustuslaillisuutta on Kulmunin mukaan arvioitava huolellisesti. Budjettivallan on jatkossakin pysyttävä eduskunnassa, ministeri sanoi.

Kulmuni painotti, että hallitus ja eduskunta ovat nyt muodostamassa kantaa komission esitykseen, josta jäsenmaat alkavat neuvotella. Kun neuvottelutulos on saavutettu, se tuodaan eduskunnan käsiteltäväksi.

Ministeri Kulmunin jälkeen keskustelussa käytiin ryhmäpuheenvuorokierros. Oppositioryhmät arvostelivat esitystä mm. Suomelle lankeavista liian suurista vastuista muiden jäsenmaiden tukemisessa, rahoituksen talouspoliittisten ehtojen puuttumisesta sekä asian nopeasta käsittelyaikataulusta.

Katso tallenne keskustelusta.

Lue puheenvuorot täysistunnon pöytäkirjasta.

Aihealueet
Täysistunto; EU-asiat