Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta turvallisuuden tekijänä: luotettava aikuinen, yhteisö ja mielekäs tekeminen ovat nuorten turvallisuuden kulmakiviä

Julkaistu 12.10.2018 12.40
Muokattu 25.10.2018 14.10

​Aalto-yliopiston Jarmo Limnéll puhui nuorten turvallisuudesta 12.10. Kuvassa myös puhemies Paula Risikko ja toimitusjohtaja Ulla Nord.

Eduskunta turvallisuuden tekijänä: luotettava aikuinen, yhteisö ja mielekäs tekeminen ovat nuorten turvallisuuden kulmakiviä

Eduskunta turvallisuuden tekijänä –keskustelusarjan kolmas osa käsitteli nuorten turvallisuutta.

Keskustelua alustivat Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll, Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord sekä Allianssin yhdenvertaisuusasiantuntija Heta Hölttä.

Limnéll esitteli alustuksessaan nuorten turvallisuuden kokemusta kartoittaneen tutkimuksen johtopäätöksiä. Nuorille turvallisuuden lähtökohtana ovat arjesta kumpuavat kokemukset: henkilökohtainen tunne omasta turvallisuudesta ja lähiympäristöstä, Limnéll kertoi.

Nuoret kokevat Suomen tulevaisuuden suunnan epäselväksi ja kaipaavat mahdollisuuksia osallistua. Limnéll kertoi, että osallisuuden ilmenee merkittävästi mm. nuorten naisten haluna osallistua asepalvelukseen.

Me-säätiön Ulla Nord kertoi, että Suomessa on tällä hetkellä 60 191 syrjäytynyttä nuorta. Syrjäytyminen koskee erityisesti nuoria miehiä. Syyt syrjäytymisen taustalla ovat hyvin tutkittuja: perheen ja koulutuksen merkitys korostuu.

Heta Höltän mukaan nuorten kokemaa syrjintää vähätellään usein, minkä vuoksi nuoret eivät aina itsekään ota kokemuksiaan vakavasti. Hölttä korosti luottamuksen merkitystä. Nuoret tuntevat epävarmuutta siitä, kenelle voi kertoa, kuka kuuntelisi.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala totesi syrjäytymisen olevan suuri inhimillinen tragedia.

”Syrjäytyminen on todella pienestä kiinni ja monen sattuman summa. Jos saisin päättää, jokaisella nuorella olisi edes yksi turvallinen aikuinen ja yksi turvallinen kaverisuhde”, hän sanoi.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko kokosi keskustelua yhteen toteamalla, että turvalliseen nuoruuteen tarvitaan luotettava ja turvallinen aikuinen, yhteisö sekä mielekästä toimintaa. Risikko haastoi keskustelijoita pohtimaan, millainen kampanja voitaisiin järjestää, jotta jokaisella lapsella olisi edes yksi luotettava aikuinen?

”Tiedämme paljon riskeistä ja tavoista auttaa, mutta riittääkö se? Viranomaistoimet eivät riitä, tarvitaan kansanliike”, Risikko sanoi.

Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskustelut lähetetään suorana verkossa. Tämän päivän verkkolähetyksen tallenne ja asiantuntijoiden esitykset ovat katseltavissa 13. lokakuuta alkaen eduskunnan verkkosivuilla.

Puhemies Risikon aloitteesta käynnistetyt Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskustelut jatkuvat 7. marraskuuta, jolloin aiheena on ruokaturva. Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistua aihetunnisteella #turvallisinmaa.

Lisätietoa Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskusteluista

Aihealueet
Puhemiehet; Nuorten eduskunta