Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Eduskunta turvallisuuden tekijänä: ilmastonmuutos ja suurvaltajärjestelmän murros ulkoisen turvallisuuden avainkysymyksiä

Julkaistu 14.11.2018 14.25
Muokattu 14.11.2018 14.31

​Puhemies Risikko Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskustelussa 12.10.2018

​Eduskunta turvallisuuden tekijänä: ilmastonmuutos ja suurvaltajärjestelmän murros ulkoisen turvallisuuden avainkysymyksiä

Puhemies Paula Risikon aloitteesta järjestettävän Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskustelusarjan viides osa käsitteli Suomen ulkoista turvallisuutta. Keskustelua alustivat Mika Anttonen, Jaakko Iloniemi ja Teija Tiilikainen.

Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen käsitteli turvallisuutta ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Anttosen mukaan ilmastonmuutoksen ensimmäiset konkreettiset vaikutukset liittyvät turvallisuuteen.

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet tulee Anttosen mukaan keskittää painokkaasti Afrikkaan, jossa ilmastonmuutos ja väestönkasvu yhdistyvät kriittisellä tavalla. Kiireellisimpänä työnä Anttonen pitää metsittämistä, koska hiilinielujen kasvattaminen antaa aikaa muille toimenpiteille. Metsäalan huippuosaamisellaan Suomen tulisi olla globaalisen metsittämisen kärkimaa, Anttonen sanoi.

Ministeri Iloniemi ja ulkopoliittisen instituutin johtaja Tiilikainen analysoivat puheenvuoroissaan globaalin geopolitiikan sekä suurvaltajärjestelmän murrosta. Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän tavoitteisiin ja keskinäisiin suhteisiin liittyy epävarmuutta, joka heijastuu voimakkaasti Eurooppaan ja Suomeen.

Kommenttipuheenvuoron käyttänyt puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva tiivisti alustusten huolestuneen sävyn toteamalla puolustuspolitiikan olevan ajurin paikalla siellä, missä huomion pitäisi keskittyä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen muistutti, että globaaleista muutosvoimista huolimatta pienillä kansakunnilla on mahdollisuus vaikuttaa omaan turvallisuuteensa. Pienikin voi olla vahva, jos se hoitaa omat yhteiskuntaan ja talouteen liittyvät asiansa hyvin, Vanhanen totesi.

Puhemies Risikko totesi keskustelun olleen hyvä osoitus ulkoisen turvallisuuden laajasta kuvasta. Uhkiin on suhtauduttava vakavasti ja arvioitava mitä Suomi voi tehdä yksin ja mitä yhteistyössä muiden kanssa, Risikko sanoi.

Eduskunta turvallisuuden tekijänä -keskustelut jatkuvat ensi viikolla. Aiheina ovat turvallinen vanhuus (21.11. klo 8.30) ja sosiaaliturva tulevaisuudessa (23.11. klo 8.30).

Tilaisuuksien suorat verkkolähetykset, videotallenteet ja esitysaineistot ovat nähtävissä eduskunnan verkkosivuilla.

Aihealueet
Puhemiehet