Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta käsitteli eutanasiaa koskevaa kansalaisaloitetta

Julkaistu 3.5.2018 22.40
Muokattu 4.5.2018 8.27

Eduskunta käsitteli eutanasiaa koskevaa kansalaisaloitetta

​Eduskunnan ainoassa käsittelyssä oli torstaina eutanasiaa koskeva kansalaisaloite (KAA 2/2017) . Käsittelyn pohjana oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö (StVM 4/2018 vp) koskien kansalaisaloitetta "Eutanasia-aloite hyvän kuoleman puolesta".

Valiokunta ehdotti mietinnössään, että eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen sisältyvän ehdotuksen ryhtymisestä lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa. Sen sijaan valiokunta ehdotti lausumanaan, että valtioneuvosto asettaa laajapohjaisen asiantuntijatyöryhmän selvittämään elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa, itsemääräämisoikeutta sekä saattohoitoa ja eutanasiaa koskevia sääntelytarpeita ja tarvittaessa antaa selvitystyön pohjalta eduskunnalle ehdotukset lainsäädännön muutoksiksi.

Esittelypuheenvuorossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) totesi, että "valiokunnan päätösehdotus tämän kansalaisaloitteen käsittelyssä on se, että valiokunta teknisesti hylkää kansalaisaloitteen mutta huomauttaa, että sen tosiasiallisessa hengessä on tehty yksimielinen lausuma, joka näkyy sieltä valiokunnan mietinnöstä. Lausumassa tuetaan siis sitä, että perustetaan laajapohjainen asiantuntijaryhmä, jonka tehtävänä tulee olla selvittää elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa ja saattohoitoa sekä eutanasiaa koskevat sääntelytarpeet. Tältä osin myös valiokunta yhtyy siihen, että selvitetään sekä eutanasiaa että koko kuolevan ihmisen hoitoa koskevat sääntelytarpeet. Tämä esitys on yksimielinen, ja tämä laajapohjainen asiantuntijaryhmä tulee tekemään sitten ehdotukset lainsäädäntömuutoksiksi, kun aika on."  

Keskustelussa tehtiin lausumaehdotus, ja asian käsittely keskeytettiin.

Koko keskustelu eduskunnan täysistunnon pöytäkirjassa.

Aihealueet