Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Lähetekeskustelu hallituksen esityksestä ulkomailta tulevien koronatartuntojen ehkäisemiseksi käytiin

Julkaistu 21.6.2021 18.45

Lähetekeskustelu hallituksen esityksestä ulkomailta tulevien koronatartuntojen ehkäisemiseksi käytiin

​Hallituksen esitys, jolla pyritään ehkäisemään ulkomaista alkuperää olevien koronatartuntojen leviäminen Suomeen, oli lähetekeskustelussa täysistunnossa 21. kesäkuuta. 

Puhemiesneuvoston ehdotus oli, että sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa asiasta mietinnön ja lausuntovaliokuntia ovat perustuslakivaliokunta, hallintovaliokunta ja talousvaliokunta. Lähetekeskustelussa tehtiin kannatettu ehdotus, että asia lähetetään myös liikenne- ja viestintävaliokuntaan. ​Eduskunta äänestää lausuntovaliokunnasta 22.6. klo 14 alkavan täysistunnon alussa.

Hallituksen esittämät lakimuutokset ovat väliaikaisia ja koskevat tartuntatautilakia. Lakimuutokset olisivat voimassa 31. joulukuuta 2021 asti.

Esityksen mukaan Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytettäisiin todistusta sairastetusta covid-19-taudista, saadusta covid-19-rokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta covid-19-testistä.

Jos henkilöllä ei olisi esittää covid-19-todistusta, hänen pitäisi käydä testissä heti Suomeen saavuttuaan. Niiden, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa tai sairastaneet covid-19-tautia, pitäisi käydä toisessa testissä 3 - 5 vuorokauden kuluessa saapumisestaan Suomeen. Toista testiä koskeva pykälä olisi voimassa 15. lokakuuta 2021 saakka. 

Velvollisuus esittää todistus tai käydä testissä koskisi yli 16-vuotiaita henkilöitä. Laissa määriteltäisiin myös joitakin poikkeusryhmiä, joita todistus- ja testivaatimus ei koskisi. 

Tartuntatautilaissa säädettäisiin rangaistavaksi se, jos henkilö ei osallistuisi vaadittuihin covid-19-testeihin. ​

Hallituksen esityksen HE 105/2021 käsittelytiedot

Aihealueet