Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Hyvää vappua kaikille!

Julkaistu 30.4.2018 10.35

Hyvää vappua kaikille!

​Vappu on työn ja sivistyksen juhla. Kuten usein sanotaan, työn jäljet näkyvät käsistä. Jo varhain lapsena muistan katselleeni isäni käsiä: sormissa oli usein rakkoja ja kädet tuoksuivat bensiiniltä tai koneöljyltä. Äitini kädet olivat kauniit ja tuoksuivat usein hiusöljyltä tai lakalta.

Lapsuus kahden pienyrittäjän – kuorma-autoilijan ja kampaajan – kodissa oli kiireistä. Muistan jopa leikkineeni kiiruusta. Muilla tytöillä oli leikeissä mukana yksi tai kaksi nukkea, minä leikin kymmenen nuken kanssa. Aina piti olla paljon tekemistä, kädet eivät koskaan voineet olla tyhjinä.

Luulen, että tämä on ollut meille suomalaisille tyypillinen elämäntapa. Viime perjantaina oli kansallinen veteraanipäivä. Kun tein puhetta erääseen tilaisuuteen, vastaani tuli mielenkiintoinen havainto sota-ajan kirjeenvaihdosta. Mitä vaikeampi tilanne rintamalla, sitä enemmän miehet kirjoittivat rakentamisesta. Kun ympärillä oli tuhoa, oli tärkeätä haaveilla jonkin uuden rakentamisesta.

”Niin, kyllä minä vielä jaksan toivoa, että kerran vielä pääsen omalle pellolle, omalle rakennustyömaalle ja omalle työverstaalle, työskentelemään meidän oman kotimme hyväksi. ”

Tällaisesta työn arvostuksesta suomalaiset ovat tulleet kuuluisiksi ympäri maailmaa. Yhdysvaltain ehkä merkittävimmässä lehdessä - New York Timesissa – julkaistiin vuonna 1901 artikkeli suomalaista siirtolaisista.

”Voidaan itse asiassa epäillä, ovatko minkään muun kansan maahanmuuttajat yhtä ahkeria ja päteviä kuin suomalaiset. Fyysisesti suomalaiset muistuttavat ruotsalaisia, vaikka ovatkin hidasluontoisempia ja taipumuksiltaan vähemmän aurinkoisia kuin jälkimmäisenä mainittu kansa. Suomalaiset ovat pitkiä, leveäharteisia ja väkevärakenteisia. He ovat kasvaneet ilmastossa, joka suurimman osan vuodesta on kaukana leudosta, ja siksi heillä riittää fyysistä sitkeyttä, joka tekee heistä tavattoman arvokkaita työmiehiä.  On paljon tarinoita siitä, kuinka he ovat hoitaneet ilman ponnistuksia jonkun urakan, jonka muut työntekijät ovat jättäneet sikseen.”

Me suomalaiset osaamme kuitenkin tehdä muutakin kuin vain käyttää vahvoja käsiämme. Tässäkin artikkelissa ihmeteltiin sitä, kuinka kaikki maahan muuttaneet suomalaiset osasivat lukea ja kirjoittaa.

Ajatukset ja ideat, sanat ja sävelet, kirjat ja kuvat ovat yhtä tärkeitä maan rakentamisessa kuin betonimyllyt ja porakoneet. Ilman sivistystä, taidetta ja omaa kulttuuriamme emme olisi mitään, emme ainakaan suomalaisia.

Hyvässä yhteiskunnassa on erilaisia käsiä: rauta- ja teräskouria, mutta myös auttavia, hoitavia, kirjoittavia ja luovia käsiä. Tärkeintä on, että kädet enemmän antavat kuin ottavat.

Tove Janssonin sanojen myötä toivotan nyt teille kaikille iloista ja hauskaa vappua.

"Loppujen lopuksi kysymys on vain tästä: että ei väsy, ei koskaan heittäydy välinpitämättömäksi, innottomaksi, hukkaa kallisarvoista uteliaisuuttaan.  Näin yksinkertaisesta se on, eikö olekin?”

Paula Risikko

Aihealueet
Puhemiesten blogi