Siirry sisältöön

Kyselytunnin aiheina EU:n elpymisrahasto ja hävittäjähankinnat

Julkaistu 28.5.2020 18.15
Muokattu 28.5.2020 18.35

Kyselytunnin aiheina EU:n elpymisrahasto ja hävittäjähankinnat

​​​Suullisen kyselytunnin pääaihe torstaina 28.5. oli EU:n elpymisrahasto, josta Euroopan komissio eilen antoi esityksensä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kansanedustaja Vilhelm Junnilan mielestä Suomen ei tule hyväksyä ehdotettua pakettia. Junnilan mukaan Suomen talous ja kansa eivät kestä sitä, että "Suomi saisi miljarditolkulla vastuita muiden maiden veloista ja tuista".

Junnila kysyi pääministerin sijaiselta, valtiovarainministeri Katri Kulmunilta (kesk.):

"Aikooko hallitus hyväksyä komission ehdotuksen sysätä velkaisten EU-maiden lasku suomalaisten maksettavaksi? Onko nyt vihdoin oikea aika ja paikka sanoa ei?"

Valtiovarainministeri kertoi, ettei hallitus vielä ole käsitellyt ehdotusta yksityiskohtaisesti. Ehdotus on kuitenkin "muuttamassa tiettyjä perusfundamenttejä niin paljon, että se asia ei ole aivan läpihuutojuttu. On aivan selvää, että se paketti ei tule menestymään sellaisenaan, vaan siitä aletaan nyt neuvottelemaan."

Kulmuni painotti Suomen vaativan jäsenmailta itsenäistä talouspolitiikan hoitoa. Tärkeää on kuitenkin myös se, "että kotimarkkinamme euroalue toipuu tästä", hän sanoi.

EU:n rahoituskehystä ja elpymisrahastoa käsiteltiin kyselytunnilla myös rahoituksen kohdentamisen ja ehdollisuuden osalta. Lisäksi käytiin keskustelua mm. EU-maiden lainanmaksukyvystä ja Suomen talouspolitiikan linjasta.

Kyselytunnin toiseksi aiheeksi nousi hallituksen linja Suomen hävittäjähankinnassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervan mukaan ilmassa on ​"harmittavan paljon sellaista keskustelua, joka luo epävarmuutta asian ympärille". Kanerva kysyi, onko joillain puolueilla erivapauksia ja onko hallituksen linjasta mahdollista poiketa.

Ministeri Kulmuni sanoi, että "kun edellinen eduskunta on jo linjannut asioista, yli puoluerajojen, on aivan selvä, että niitä pyritään edistämään. Kun kysymyksessä on hankinta, joka vaikuttaa 2060-luvulle asti, niin sitä ei voi aivan vähäpätöisesti heitellä edestakaisin, vaan sitä tullaan edistämään suomalaisen kokonaisturvallisuuden ja puolustuksen puolesta."​

Kyselytunnin voi katsoa tallenteena eduskunnan sivuilla.​

Keskustelun voi lukea täysistunnon pöytäkirjasta.​

Aihealueet
Täysistunto