Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kyselytunnin aiheina vihreä siirtymä, elinkustannukset ja julkinen talous

Julkaistu 23.2.2023 17.50

Kyselytunnin aiheina vihreä siirtymä, elinkustannukset ja julkinen talous

Oppositio kysyi hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla torstaina 23. helmikuuta vihreästä siirtymästä ja sen vaikutuksesta elinkustannusten tasoon. Opposition mielestä hallituksen ilmastopolitiikka johtaa esimerkiksi liian korkeisiin polttoainehintoihin.

Vastauksessaan valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) painotti puhtaaseen energiaan siirtymisen tärkeyttä ja totesi, että Suomessa suurimmat hyvät uutiset kasvuun, työpaikkoihin ja talouteen kytkeytyvät energian ympärille.

Omassa puheenvuorossaan myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) korosti puhtaan energian merkistystä taloudelle.

"Jos me katsotaan 30 isointa investointia, joita tällä hetkellä on Suomeen tulossa, niistä 24—25 on vihreään siirtymään. En löydä siitä listasta yhtään investointia, joka liittyy fossiiliseen energiaan. Kaikissa investoinneissa, joita teollisuus tällä hetkellä tekee, lähtökohtana on puhdas energia, fossiiliton energia.", sanoi Lintilä.

Liittyen polttoainehintoihin oppositio kysyi hallitukselta miten he auttavat kasvukeskusten ulkopuolella asuvia ja työmatkoillaan autoa tarvitsevia ihmisiä. Tähän kysymykseen vastasi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

"Hallitus on kiinnittänyt huomiota jo vuosi sitten polttoaineiden hintapaineisiin. Muistanette varmaan sen, että kuljetusalalle tehtiin oma tukimuoto ja myöskin työmatkavähennystä lisättiin huomattavan paljon. Sen lisäksi myöskin indekseihin on eläkeläisille ja työtä hakeville ja opiskelijoille tehty parannuksia, jotka auttavat myöskin elinkustannusten nousun haasteisiin."

Julkinen talous ja velkaantuminen

Kyselytunnin toiseksi aiheeksi nousi valtion velkaantuminen ja julkisen talouden tila.​ Oppositio kritisoi hallituksen velanottoa ja hallitusta menojen priorisoinnin puutteesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi vastauspuheenvuorossaan, että useampi kriisi pandemiasta Ukrainan sotaan on vaikuttanut velanoton tarpeeseen. Marin lisäsi myös, että oppositiostakin on annettu tukea velkaantumiselle.

Kyselytunnin muut kysymykset koskivat lastensuojelua, omaishoidontukea, lähikoulujärjestelmää, oppilaiden heikentynyttä lukutaitoa, varhaiskasvatusta, nuorten mielenterveyden tukemista sekä hallituksen onnistumista.

Katso kyselytunnin keskustelu kokonaisuudessaan eduskunnan verkkolähetyspalvelusta

Lue kyselytunnin kaikki kysymykset vastauksineen täysistunnon pöytäkirjasta​

Aihealueet
Täysistunto