Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Liput liehuvat lapsille 20. marraskuuta

Julkaistu 16.11.2020 16.05
Muokattu 20.11.2020 15.47

Liput liehuvat lapsille 20. marraskuuta

​​​Lapsen oikeuksien päivää vietetään perjantaina 20. marraskuuta. Tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä. Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, joka kattaa koko kuluvan viikon 16.–22. marraskuuta.

Jyväskylän Puistokoulussa nostetaan Lapsen oikeuksien päivänä lippu salkoon aamulla klo 8 yhdessä koululaisten edustajien, lapsiasiavaltuutetun, kansallisen lapsistrategian ja Jyväskylän kaupungin edustajien kanssa.

Osana tilaisuudesta tehtävää lähetystä nähdään tasavallan presidentti Sauli Niinistön, eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen ja pääministeri Sanna Marinin juhlapäivän videotervehdykset lapsille ja nuorille. 

Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä klo 8 alkaen valtioneuvoston YouTube-kanavalla, josta se on klo 9 alkaen katsottavissa myös tallenteena.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkistaa Lapsenpäivä-palkinnon saajat osana juhlintaa. Palkinto on tunnustus ansioista lastenkulttuuria tekeville yhteisöille. Tallenne Helsingin Snellmanin koulun tapahtumasta on katsottavissa 20.11. klo 8.30 alkaen.

Päivän tapahtumat on suunnattu erityisesti kouluille Lapsen oikeuksien päivän juhlintaan.

Eduskunnassa Lapsen oikeuksien viikkoon kuuluu myös puhemies Vehviläisen kahvitilaisuus vaalikauden aikana lapsen saaneille kansanedustajille ja eduskunnan vauvaryhmän edustajille.

Lapsen oikeuksien päivä

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin New Yorkissa 20.11.1989. Päivä on vakiintunut lapsen oikeuksien päiväksi, jota muistetaan eri tavoin ympäri maailmaa. Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen. 

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, ja sen toteuttamista Suomessa ollaan parhaillaan vahvistamassa kansallisella lapsistrategialla. Strategia perustuu perus- ja ihmisoikeussopimuksiin ja se valmistuu vuoden 2020 aikana. Sen tavoitteena on aidosti lapsi- ja perhemyönteinen, lapsen oikeuksia kunnioittava Suomi.

Liputtaminen on arvokas tapa kunnioittaa lapsen oikeuksia, korostaa syytä juhlaan ja muistuttaa, että Suomi on lapsille yksi parhaita maita maailmassa. Samalla se antaa lupauksen siitä, että me kaikki yhdessä teemme työtä vielä paremman lapsuuden eteen.​

Aihealueet
Puhemiehet; Nuorten eduskunta