Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Eduskunta hyväksyi lukiolain

Julkaistu 21.6.2018 11:05
Muokattu 21.6.2018 13:46

Eduskunta hyväksyi lukiolain

​Eduskunta on hyväksynyt lukiolain. Uusi lukiolaki vahvistaa yleissivistystä ja edistää nykyistä laajempien opintojaksojen ja oppiainerajat ylittävien opintojen järjestämistä.

Lailla uudistetaan lukiokoulutuksen rakennetta. Tavoitteena on edistää nykyistä laajempien opintojaksojen ja oppiainerajat ylittävien opintojen järjestämistä ja opiskelijoiden laaja-alaisen osaamisen kehittymistä lukio-opintojen aikana. Lukiokoulutus on edelleen kolmivuotinen koulutus, jota järjestetään erikseen nuorille ja aikuisille tarkoitettuina oppimäärinä.

Opiskelija saa jo lukio-opintojen aikana mahdollisuuden tutustua korkeakoulutukseen, eri aloihin ja opintojen edellyttämiin valmiuksiin. Kurkistus korkea-asteen opintoihin helpottaa alan valintaa ja antaa tietoja, mitä korkeakouluopiskelu vaatii. Lukioiden ja työelämän yhteistyö lisääntyy. Opiskelijalla on myös mahdollisuus kehittää kansainvälistä osaamistaan.

Jatkossa opiskelija voi uusia ylioppilaskokeita aiempaa useammin. Tutkinnon suorittanut voi uusia hyväksyttyjä ja hylättyjä kokeita rajoituksetta. Tutkinnon suorittamisen aikana hylätyn kokeen voi uusia nykyisen kahden kerran sijasta kolme kertaa. Lukioille tulee myös jälkiohjausvelvoite eli opiskelijalla olisi mahdollisuus saada ohjausta jatko-opintoihin siirtymisessä myös ylioppilastutkinnon jälkeen.

Lakiehdotus hyväksyttiin sivistysvaliokunnan mietinnön (SiVM 2/2018) mukaisena

Sivistysvaliokunnan mietintö
Kirjaston tietopaketti lukiolaista

Aihealueet