Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Mäkelä COSAC-puheenjohtajien kokouksessa: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta

Julkaistu 11.7.2022 15.30

Mäkelä COSAC-puheenjohtajien kokouksessa: Euroopan on vältettävä riippuvuutta Kiinasta

Suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) osallistui eduskunnan edustajana parlamenttien EU-valiokuntien puheenjohtajien kokoukseen Prahassa, Tšekissä.

Mäkelä kiitti EU:n uutta puheenjohtajamaata Tšekkiä selkeistä ja ajankohtaisista puheenjohtajakauden painopisteistä. Tšekki aikoo painottaa mm. energiaturvallisuutta, venäläisestä energiasta irtautumista, EU:n puolustuskykyä sekä Euroopan taloudellista ja demokraattista kriisinkestävyyttä.

Mäkelä huomautti keskustelussa, että Euroopan olisi tärkeä vähentää myös riippuvuuttaan Kiinasta ja sen tuotantoteollisuudesta, ei vain venäläisestä energiasta.

"Euroopan tulisi yhdessä kumppaniensa Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa vastustaa sekä Venäjän sotilaallista aggressiota että Kiinan pyrkimystä nousta johtavaksi supervallaksi", Mäkelä sanoi.

Mäkelä osallistui myös keskusteluun riippumattoman median toiminnan haasteista ja merkityksestä demokratialle. Hän muistutti puheenvuorossaan mm. sananvapauden turvaamisen tärkeydestä etsittäessä keinoja disinformaatioon ja vihapuheeseen vastaamiseksi.

Kansallisten parlamenttien EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin edustajien konferenssi COSAC perustettiin vuonna 1989 vahvistamaan kansallisten parlamenttien keskinäistä tiedonvaihtoa sekä roolia EU:n päätöksenteossa. Lissabonin sopimuksen liitepöytäkirjan nojalla COSAC voi saattaa aiheellisina pitämänsä näkemykset (contribution) mistä tahansa aiheesta Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission tietoon.

Lue lisää Tshekin EU-puheenjohtajuuskauden parlamentaarisista tapahtumista​​

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat