Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pohjoismaiden neuvoston presidentti Erkki Tuomioja: Pohjolalle yhteinen kyberturvallisuusstrategia

Julkaistu 13.7.2022 9.30

Pohjoismaiden neuvoston presidentti Erkki Tuomioja: Pohjolalle yhteinen kyberturvallisuusstrategia

Pohjoismaiden neuvoston presidentti, kansanedustaja Erkki Tuomioja osallistuu Suomi-areena -viikolla 13.7.2022 paneelikeskusteluun pohjoismaisesta varautumisyhteistyöstä. Keskustelutilaisuus on Pohjoismaiden ministerineuvoston ja kulttuurikeskus Hanasaaren yhteinen. Keskusteluun osallistuvat myös Ruotsin valtiopäivien jäsen Linda Modig, sisäministeriön neuvotteleva virkamies Wivi-Ann Wagello-Sjölund sekä Huoltovarmuuskeskuksen suunnittelu- ja analyysiosaston johtaja Axel Hagelstam.

Suomi toimii vuonna 2022 Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaana. Tuomioja nostaa esille Suomen puheenjohtajuusohjelmaan kirjattuja tavoitteita.

"Muuttunut turvallisuustilanne on korostanut ennakoivan varautumisen tarvetta. Pohjoismaiden neuvosto on pitkään peräänkuuluttanut lisää pohjoismaista yhteistyötä huoltovarmuuteen, siviilivalmiuteen ja yhteiskuntaturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Puheenjohtajuuskaudellamme ajamme siviilivalmiutta koskevan Hanasaari-aloitteen ulottumista Suomi-Ruotsi-yhteistyöstä kattamaan kaikki Pohjoismaat", Tuomioja toteaa.

Suomen puheenjohtajuusohjelma eduskunnan sivuilla (pdf)

Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta on kesäkuussa jättänyt kirjallisen kysymyksen kyberturvallisuusyhteistyöstä. Kysymys on lähetetty muiden Pohjoismaiden hallituksille.

Kirjallinen kysymys kyberturvallisuusyhteistyöstä Pohjoismaiden neuvoston sivuilla (pdf)

"Haluamme, että Pohjolalle luodaan yhteinen kyberturvallisuusstrategia. Ensimmäinen askel on olemassa olevan yhteistyön kartoittaminen. Kyberturvallisuus on laaja kokonaisuus, joka koskettaa useita yhteiskunnallisia toimijoita. Puheenjohtajuusohjelmassamme todetaan, että alan sidosryhmät tulee pitää tiiviisti mukana kyberturvallisuusstrategian valmistelutyössä", Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mielestä Pohjoismaat voisivat ottaa vahvemman roolin rauhanvälitysyhteistyössä. Pohjoismaiden neuvosto on yhteiskuntaturvallisuusstrategiassaan (2019) esittänyt, että Pohjoismaiden hallitukset vahvistavat pohjoismaista yhteistyötä rauhanrakentamisessa ja konfliktien ennaltaehkäisyssä.  Tuomioja toimii eduskunnan rauhanvälitysverkoston puheenjohtajana.

"Meidän on oltava valmiita vastaamaan erilaisiin uhkiin, mukaan lukien uudet ja perinteiset uhkat. On kuitenkin yhtä tärkeätä, että käytämme kokemustamme ja voimavarojamme konfliktien ennalta ehkäisemiseen ja niiden rauhanomaiseen ratkaisemiseen. Pohjoismailla on tässä paljon annettavaa", Tuomioja painottaa.

Tilaisuus järjestetään 13.7. klo 14 osoitteessa Hallituskatu 12, Pori.

Lisätietoa tilaisuudesta kulttuurikeskus Hanasaaren sivuilla

Lisätietoa Pohjoismaiden neuvostosta Pohjoismaisen yhteistyön sivustolta 

Aihealueet
Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta