Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta lähetekeskustelussa

Julkaistu 1.3.2017 17.40
Muokattu 1.3.2017 17.47

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta lähetekeskustelussa

Eduskunta käsitteli tänään lähetekeskustelussa valtioneuvoston selontekoa ruokapolitiikasta (VNS 2/2017).

Selontekoon on kirjattu Suomen ruokapolitiikan painopisteet ja päämäärät vuoteen 2030 asti. Se jakautuu seitsemään kokonaisuuteen, joiden yhteydessä on listattu tärkeimpiä toimenpiteitä tavoitteisiin pääsemiseksi.

Ruokapolitiikan tärkeitä tavoitteita ovat selonteon mukaan lisätä ruoan arvostusta kotimaassa ja vahvistaa Suomen maakuvaa korkealaatuisen ruoan ja ruokamatkailun kautta. Lisäksi halutaan parantaa kotimaisiin resursseihin perustuvan ruokajärjestelmän osaamista, kannattavuutta, tuottavuutta ja kestävyyttä sekä kilpailukykyä.

Myös elintarvikkeiden turvallisuus ja kotimaisen elintarviketuotannon merkitys huoltovarmuuden turvaamiselle on huomioitu selonteossa.

Selonteon eduskunnalle esitellyt maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) arvioi eduskuntaryhmien puheenvuorojen jälkeen, että eduskunta tukee selonteon visiota ruokapolitiikasta.

"Oli miellyttävää huomata usko suomalaisen ruuan laatuun niin kuluttajan terveyden, ympäristöystävällisyyden kuin eettisen tuotannon kannalta. Juuri nämä voivat olla niitä vahvuuksia, millä suomalainen elintarvike pärjää", Tiilikainen totesi.

Selonteko lähetettiin jatkokäsittelyä varten maa- ja metsätalousvaliokuntaan, jolle sivistysvaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä ympäristövaliokunta antavat lausunnot.

Kun eduskuntakäsittely on päättynyt, laatii maa- ja metsätalousministeriö sen pohjalta strategian toimeenpanosuunnitelman.

Täysistunnon pöytäkirja

Aihealueet
Täysistunto