Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

​Koronakriisiin liittyvät yritystuet ja niiden jakoperusteet esillä suullisella kyselytunnilla

Julkaistu 23.4.2020 19.00
Muokattu 23.4.2020 20.57
Hallituksen ministerit ministeriaitiossa suullisella kyselytunnilla 23. huhtikuuta 2020

​Koronakriisiin liittyvät yritystuet ja niiden jakoperusteet esillä suullisella kyselytunnilla

”Miksi tuet päätettiin jakaa Business Finlandin kautta, ja mistä johtuu, että tuen saamisen edellytykseksi ei asetettu sitä, että yrityksen liiketoiminta olisi konkreettisesti heikentynyt koronavirusepidemian seurauksena?” Näin kysyi Veijo Niemi (ps.) eduskunnan suullisen kyselytunnin ensimmäisessä kysymyksessä torstaina 23. huhtikuuta. 

Business Finlandin sekä Ely-keskusten yrityksille suunnatut yritystuet sekä niiden jakoperusteet nousivat esiin keskeisesti esiin kyselytunnin aikana. Kysymyksissä esillä olivat myös eri toimialojen tukeminen sekä tukien kohdistuminen terveisiin yrityksiin. 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) painotti yrityksille suunnattujen tukien nopeaa käynnistämistä sekä Business Finlandin ja Ely-keskusten toimintaa ohjaavaa, voimassa olevaa lainsäädäntöä. Lisäksi Lintilä painotti käsittelyssä olevien hakemusten suurta määrää, sillä kaikkiaan käsittelyssä on tällä hetkellä noin 40 000 yritysten tukihakemusta, joihin vastaus on tähän mennessä annettu 11 000 hakemukseen. Käsittelymäärä on normaalitilanteeseen nähden poikkeuksellinen ja ratkaisuvauhti on 10—20-kertainen normaaliin nähden. Tästä syystä Lintilä ei kiistänyt myöskään tulkintavirheiden mahdollisuutta käsittelyssä, mutta painotti valvonnan ja jälkitarkastuksen roolia. ”Luotan siihen, että niin Business Finland kuin ely tekevät sitä tarkastusta, mutta sen lisäksi olen ilmoittanut, että myös elinkeinoministeriön sisäinen tutkinta tekee tarkastuksia Business Finlandin rahoitukseen”, Lintilä sanoi. 

Elinkeinoministerin mukaan rahoituspäätöksien myöntämiseen liittyvät tiukat kriteeristöt sekä esitettyjen tavoitteiden toteutumista koskeva valvonta yrityksille. ”Esimerkiksi Business Finland tilittää siitä ensinnä 70 prosenttia. Sen jälkeen katsotaan, miten hanke on edennyt, katsotaan ne tositteet, katsotaan, että se raha on liikkunut siellä, ja jos ei ole, se raha otetaan pois, tulee palauttamisvelvollisuus. Jos se on projekti, hanke, jossa ei ole mitään käytetty, kaikki palautetaan Business Finlandille”. 

Yritysrahoituksen lisäksi suullisen kyselytunnin aiheita koronakriisiin liittyen olivat muun muassa koronatestien määrät, suojavarustehankinnat, opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen resurssit, kouluruokailu sekä koronaviruksen tartuntaketjuja koskeva sovellus. 

Avaa tästä suullisen kyselytunnin 23.4.2020 kysymykset ja vastaukset eduskunnan täysistunnon pöytäkirjasta


Aihealueet
Täysistunto