Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta keskusteli energiariippuvuuden vähentämisestä ja monikansallisten konsernien verotuksesta

Julkaistu 20.5.2022 15.35

Suuri valiokunta keskusteli energiariippuvuuden vähentämisestä ja monikansallisten konsernien verotuksesta

​Suuri valiokunta sai päivän kokouksessaan valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) selvitykset EU:n neuvoston tulevista kokouksista. Valiokunta ja ministerit kävivät yleistä keskustelua Euroopan komission viikolla julkaisemista tiedonannoista, jotka koskevat hätäapua ja jälleenrakennusta Ukrainassa, EU:n puolustusinvestointeja sekä energiariippuvuuden vähentämistä (RePOWER EU).

Aiheet ovat esillä yleisten asioiden neuvoston valmistellessa ensi viikolla Eurooppa-neuvoston ylimääräistä kokousta (30.–31.5.), jossa aiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energia ja puolustus. Suuri valiokunta käsittelee huippukokousta omassa kokouksessaan ensi viikon tiistaina klo 13.

Suuri valiokunta ja ministeri Tuppurainen keskustelivat myös Euroopan tulevaisuuskonferenssin jatkotyöstä neuvostossa, mistä puheenjohtajamaa Ranska antaa kokouksessa lisätietoja. Ministeri Tuppurainen sanoi Suomen suhtautuvan EU:n kehittämiseen avoimesti ja aktiivisesti. Hän korosti, että konferenssin antamista ehdotuksista suurin osa on sellaisia, joita voidaan toteuttaa voimassa olevien EU:n perussopimusten puitteissa

Suuren valiokunnan kokouksessa keskusteltiin myös EU:n yhteisten arvojen noudattamisesta ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisesta unionissa. Yleisten asioiden neuvostossa pidetään EU:sta tehdyn sopimuksen (SEU) 7 artiklan mukainen Unkarin kuuleminen.

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto Ecofinin (24.5.) aiheita ovat mm. Ukrainan kriisin talous- ja rahoitusnäkökohdat sekä mahdollisesti direktiivi monikansallisten konsernien globaalin verotuksen vähimmäistason varmistamisesta.

Verotuksen vähimmäistasoa koskevan direktiivin osalta suuri valiokunta keskusteli mm. OECD-mallisääntöjen ja direktiiviehdotuksen eroista sekä toimeenpanoaikataulusta. Valiokunta päätti äänestysten jälkeen, että sillä ei ole huomautettavaa valtioneuvoston toimintalinjaan ehdotuksesta käytävissä neuvotteluissa. Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan direktiiviin maaliskuussa valtioneuvoston kirjelmän U 10/2022 pohjalta. Suomi pitää tosiasiallisen minimiverotuksen tavoitteita kannatettavina ja voi hyväksyä puheenjohtajamaan kompromissiehdotuksen neuvoston yleisnäkemykseksi.​

Aihealueet
Suuri valiokunta; EU-asiat; Valiokunnat