Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta keskusteli vähimmäispalkkadirektiivistä ja maatalouspolitiikan uudistuksesta

Julkaistu 11.6.2021 14.40
Muokattu 11.6.2021 14.51

Suuri valiokunta keskusteli vähimmäispalkkadirektiivistä ja maatalouspolitiikan uudistuksesta

Suuri valiokunta sai tänään ministereiden selvitykset EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttajaneuvoston (TSTK-neuvosto 14.–15.6., linkki aukeaa EU:n neuvoston sivulle​) kokouksesta sekä epävirallisesta maatalous- ja kalastusministerien kokouksesta.

Työllisyys- ja sosiaaliasioiden osuudessa ministerit saavat mm. neuvoston puheenjohtajamaa Portugalin edistymisraportin vähimmäispalkkadirektiivistä. Suomi tukee vähimmäispalkkadirektiivin tavoitetta torjua työssäkäyvien köyhyyttä. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi valiokunnalle Suomen korostavan työehtosopimusten merkitystä riittävän palkkatason turvaamisessa. Suuren valiokunnan kokouksessa keskusteltiin mm. muiden Pohjoismaiden näkemyksistä ja direktiiviehdotuksen oikeusperustasta.

Terveysministereiden asioiden osalta suuri valiokunta keskusteli mm. asetusehdotuksesta, jolla vahvistetaan Euroopan lääkeviraston (EMA) roolia kriiseihin varauduttaessa ja kriisien hallinnassa.  Kyse on mm. kriittisten lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden listaamisesta ja näiden tarjonnan, kysynnän ja mahdollisten puutteiden seurannasta.

Epävirallisessa maatalous- ja kalastusministerien kokouksessa 14.–15. kesäkuuta keskustellaan EU:n yhteisestä kalastuspolitiikasta sekä aiheesta Ruokajärjestelmät, innovaatiot ja luonnonvarojen käyttö ja hoito. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi, että keskusteluissa sivuttaneen myös yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistuksen neuvottelutilannetta. Neuvoston puheenjohtajamaa Portugali pyrkii uudistuksesta poliittiseen yhteisymmärrykseen vielä kesäkuun aikana.

Suuri valiokunta keskusteli ministeri Lepän kanssa mm. YMP-neuvotteluiden tilanteesta jäsenmaita edustavan EU:n neuvoston ja Euroopan parlamentin välillä sekä Suomen kannasta ns. uudelleenjakotukeen, jolla tasattaisiin tukien jakaumaa erikokoisten tilojen välillä. Ministeri Leppä totesi Suomen korostavan myös tässä kysymyksessä jäsenmaiden kansallisten erityispiirteiden joustavaa huomioimista.​​​​​

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valiokunnat; EU-asiat