Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta sai selvityksen Kreikan tilanteesta ennen euroryhmän kokousta

Julkaistu 14.6.2017 13.35
Muokattu 15.6.2017 10.41

Suuri valiokunta sai selvityksen Kreikan tilanteesta ennen euroryhmän kokousta

​Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) antoi tänään suurelle valiokunnalle selvityksen torstaina ja perjantaina käytävistä euroryhmän ja Ecofin-neuvoston kokouksista.

Euroryhmä pyrkii päätökseen Kreikan rahoitustukiohjelman seuraavan lainaerän maksamisesta.

Ministeri Orpo kertoi, että Kreikka on täyttänyt velvoitteensa ohjelman toteuttamisessa. Se on jo toteuttanut suurimman osan vaikeista uudistuksista, joten euromaat haluavat löytää ratkaisun väliarvion hyväksymiseksi ja seuraavan lainaerän maksamiseksi, Orpo kertoi.

Ratkaistavana kysymyksenä on edelleen kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n jatko ohjelmassa. Euromaiden ja IMF:n arvot Kreikan kyvystä hoitaa velkaansa eroavat toisistaan.

Valiokunnan keskustelussa ministeri Orpo kertoi uskovansa, että edellytyksiä ratkaisun löytymiselle on. Mahdolliset tavat löytää yhteisymmärrys IMF:n kanssa ovat hahmottuneet edellisen euroryhmän kokouksen jälkeen, Orpo kertoi. Ministerin mukaan euroryhmä on tavoitteissaan ja näkemyksessään Kreikan ohjelmasta yhtenäinen.

Suuri valiokunta päätti jo kokouksessaan 19.5. äänestyksen jälkeen yhtyä valtioneuvoston kantaan Kreikan EVM-ohjelman toisen väliarvion hyväksymisessä. Valtioneuvoston kanta neuvotteluihin ei sen jälkeen ole muuttunut, joten uuteen eduskunnan kannanmuodostukseen ei tässä kokouksessa ollut tarvetta.

Ecofin-neuvosto pyrkii sopimaan mahdollisuudesta soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa sähköisiin julkaisuihin sekä keskustelee pankkiunionin vahvistamisesta.

Suuressa valiokunnassa keskusteltiin pankkiunionin vahvistamisen osalta yhteistä talletussuojaa koskevan ehdotuksen etenemisestä. Ministeri Orpo kertoi, että talletussuojan käsittelyyn palataan poliittisella tasolla vasta, kun toimissa luottolaitosten riskien vähentämiseksi on edetty merkittävästi.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat