Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta sai pääministerin selvityksen EU-johtajien ensimmäisestä elpymispakettikeskustelusta

Julkaistu 24.6.2020 12.20

​​Pääministeri Sanna Marin saapui suuren valiokunnan kokoukseen eduskunnan Pikkuparlamentissa 24.6.2020.

Suuri valiokunta sai pääministerin selvityksen EU-johtajien ensimmäisestä elpymispakettikeskustelusta

​Suuri valiokunta sai tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) selvityksen Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokouksesta (19.6.), jossa EU-johtajat käsittelivät ensimmäistä kertaa Euroopan komission esittämää elpymiskokonaisuutta, jonka tavoitteena on tukea jäsenmaiden talouksien uudelleen käynnistämistä ja Euroopan elpymistä.

Pääministeri kertoi, että keskustelussa vallitsi yhteisymmärrys yleisestä elpymistoimien tarpeesta sekä toimien kiireellisyydestä. Marin esitteli kokouksessa Suomen sisällöllisiä ja perustuslaillisia huolia, joihin on jatkotyössä löydettävä kompromissi. 

Suomi korostaa mm. elpymisvälineen koon pienentämistä, lainapainotteisuuden lisäämistä, takaisinmaksuajan lyhentämistä, rahoituksen kohdentamista suoraan koronakriisin jälkitoimiin ja tukemaan rakenneuudistuksia ja talouden nykyaikaistamista. Pääministerin mukaan on myös tehtävä selkeät kirjaukset siitä, että toteutuessaan väline on kertaluonteinen erityisjärjestely.

Suuren valiokunnan jäsenet keskustelivat pääministerin kanssa mm. rahoituksen kohdentamisen kriteerien mahdollisista muodoista ja hyödyistä, neuvottelujen jatkoaikataulusta ja Suomen neuvottelutaktiikasta sekä jäsenmaiden esittämistä kannoista koskien mm. elpymisvälineen kokoa, kestoa, omien varojen järjestelmän kehittämistä sekä ehdotusten oikeudellista perustaa. 

Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokouksessa ei käyty keskustelua ehdotusten oikeusperustasta eivätkä jäsenmaat nostaneet esiin näkemyksiä ehdotusten yhteensopivuudesta jäsenmaiden perustuslakien kanssa. EU:n neuvoston oikeuspalvelun on tarkoitus antaa lausuntonsa ehdotusten oikeudellisista lähtökohdista lähipäivinä.

Suuri valiokunta päätti eduskunnan kannan neuvottelujen alkuvaiheeseen 12. kesäkuuta (SuVL 6/2020).

Suuren valiokunnan lausunto 6/2020 ja valiokunnan saamat kirjalliset asiantuntijalausunnot​

Eurooppa-neuvosto kokoontuu käsittelemään elpymiskokonaisuuta seuraavan kerran fyysisesti, 17.–18. heinäkuuta. Suuri valiokunta on koolla 16. heinäkuuta pääministeriä kuullakseen.

Eurooppa-neuvoston ylimääräistä kokousta koskevat tiedot Eurooppa-neuvoston sivuilla

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat