Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Ministeri Terho arvioi suurelle valiokunnalle Brexit-neuvottelujen etenemistä

Julkaistu 8.12.2017 16.20
Muokattu 8.12.2017 16.22

Ministeri Terho arvioi suurelle valiokunnalle Brexit-neuvottelujen etenemistä

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) ennakoi tänään suurelle valiokunnalle EU:n yleisten asioiden neuvostoa, joka valmistelee ensi viikon Eurooppa-neuvostoa mm. Brexit-neuvotteluja koskevan päätöksen osalta.

Eurooppa-neuvoston on tarkoitus päättää, voidaanko neuvotteluissa edetä seuraavaan vaiheeseen – neuvottelemaan alustavasti tulevan suhteen puitteista ja siirtymäkauden järjestelyistä.

Ministeri Terho kommentoi valiokunnalle komission tänään esittämää edistymisraporttia ja Eurooppa-neuvostolle annettua etenemissuositusta.

Terho kertoi komission arvioineen, että neuvottelujen ensimmäisen vaiheen tärkeimmissä kysymyksissä – kansalaisten oikeuksien turvaamisessa, rahoitusratkaisussa ja Irlannin rajan erityiskysymyksessä – on edetty riittävästi.

Terho kertoi valiokunnalle pitävänsä tilannetta lupaavana, vaikka komission edistymisraportin tarkka arviointi onkin vielä kesken. Niin sanottu kova Brexit olisi Terhon mukaan kaikkein huonoin vaihtoehto ja se voidaan välttää, jos neuvottelut etenevät suotuisasti.

Suuri valiokunta keskusteli ministeri Terhon kanssa mm. saavutetun neuvottelutuloksen yksityiskohdista sekä neuvottelujen toisen vaiheen aikataulusta.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on keskiviikkona 13. joulukuuta poikkeuksellisesti klo 11. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa kokouksessa ennakkoselvityksen Eurooppa-neuvoston tulevasta kokouksesta.​

Aihealueet
EU-asiat; Valiokunnat; Suuri valiokunta