Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pääministeri Sipilä suuren valiokunnan kuultavana tulevasta Eurooppa-neuvostosta

Julkaistu 27.6.2016 15.15
Muokattu 27.6.2016 15.23

Pääministeri Sipilä suuren valiokunnan kuultavana tulevasta Eurooppa-neuvostosta

​Eduskunnan suuri valiokunta sai kokouksessaan 27. kesäkuuta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) selvityksen tällä viikolla pidettävästä Eurooppa-neuvostosta. Kokouksen pääaihe on Yhdistyneen kuningaskunnan EU-kansanäänestyksen tulos ja siihen liittyvät jatkotoimet.

Suuri valiokunta käsitteli pääministeri Sipilän kanssa Suomen toimintalinjaa. Suomi pitää toivottavana, että Yhdistynyt kuningaskunta tekee Euroopan unionista tehdyn sopimuksen mukaisen ilmoituksen erostaan, jotta neuvottelut saadaan käyntiin ja prosessia voidaan viedä eteenpäin parhaan mahdollisen lopputuloksen turvaamiseksi. Suomi ymmärtää Yhdistyneen kuningaskunnan tarvetta saada valmisteluaikaa, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi. Ennen kuin ilmoitus on saatu, neuvotteluja erosta ei voida käynnistää.

Valiokunnan keskustelussa esiin nousi kysymys siitä, mikä on eurooppalaisen integraation suunta jäljelle jäävien 27 EU-jäsenvaltion kesken. Puheenvuoroissa tuotiin esiin myös mm. EU:n muutos- ja kehittämistarpeet sekä tehtyjen päätösten täytäntöönpanon tehostaminen, Pohjoismaiden välisen yhteistyön rooli EU:n kehittämisessä, eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden tilanne sekä Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eroneuvottelujen jatkon aikataulu ja hallinnointi.

Eurooppa-neuvostossa esillä on myös EU:n muuttoliiketilanne. Valiokunnassa kannettiin huolta ihmisten olosuhteista etenkin pakolaisleireillä, EU-Turkki -sopimuksen tilanne, Afrikasta Eurooppaan suuntautuvien muuttovirtojen kehitys sekä muuttoliiketilanteen hallintaan saattaminen ja rahoitus.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 1. heinäkuuta klo 13.30, jolloin pääministeri Sipilä on valiokunnassa kuultavana Eurooppa-neuvoston tuloksista.

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat