Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Uusi tupakkalaki voimaan elokuun puolivälissä

Julkaistu 29.6.2016 15.00

Uusi tupakkalaki voimaan elokuun puolivälissä

​Eduskunnan kesäkuussa hyväksymä uusi tupakkalaki astuu voimaan 15.8.2016. Lakiehdotus hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016).

Tupakkalain kokonaisuudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta kieltämällä savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli. Lisäksi sähkösavukkeille säädetään laissa sama ostoikäraja kuin tupakkatuotteille.

Uusi tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin muihin ulkotiloihin.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Lasten altistuminen tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille halutaan vähentää kieltämällä tupakointi autossa, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Kielto ei kuitenkaan koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa eikä tupakointi autossa ole rangaistavaa.

Lisätietoa tupakkalain sisällöstä eduskunnan kirjaston kokoamasta tietopaketista sekä sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Aihealueet