Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Turvapaikanhakijoiden työntekoon ehdotetaan tilapäistä joustavuutta

Julkaistu 13.5.2020 19.20
Muokattu 14.5.2020 9.32

​Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitteli hallituksen esityksen eduskunnalle.

Turvapaikanhakijoiden työntekoon ehdotetaan tilapäistä joustavuutta

​Eduskunnan lähetekeskustelussa oli keskiviikkona 13. toukokuuta ulkomaalaislain väliaikainen muutos, jolla laajennetaan turvapaikanhakijoiden oikeutta työntekoon. Esitetyt muutokset koskevat turvapaikanhakijan työnteko-oikeuden alkamista ja päättymistä.

Muutoksella luovutaan väliaikaisesti turvapaikanhakijoiden työnteon aloittamista koskevista karenssiajoista.Tämä tarkoittaa, että turvapaikanhakijat saavat heti väliaikaisen lain voimaan tullessa oikeuden tehdä töitä maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä. Karenssiajoista luopuminen koskee niitä turvapaikanhakijoita, joilla on väliaikaisen lain voimaan tullessa kansainvälistä suojelua koskeva asia vireillä joko Maahanmuuttovirastossa tai hallintotuomioistuimessa.

Samalla laajennetaan myös työoikeuden kestoa siten, että turvapaikanhakijat voivat tilapäisesti jatkaa työntekoa nykyistä pidempään. Oikeus työskennellä jatkuisi täytäntöönpanokelpoisesta maastapoistamispäätöksestä huolimatta niin kauan kuin ulkomaalaiselle annetaan vastaanottopalveluja. 

Laki on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian ja olla voimassa 31.10.2020 asti.

Lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin hallintovaliokuntaa, jolle maa- ja metsätalousvaliokunnan on annettava lausunto.

Keskustelu on luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta
Hallituksen esitys HE 65/2020

Aihealueet
Täysistunto