Siirry sisältöön

Valiokunnat kuulivat pääministeriä Eurooppa-neuvoston alla

Julkaistu 14.10.2020 14.25
Muokattu 14.10.2020 14.36

Valiokunnat kuulivat pääministeriä Eurooppa-neuvoston alla

​Suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta kuulivat tänään pääministeri Sanna Marinia (sd.) 15.–16.10. pidettävän Eurooppa-neuvoston asioista. EU-johtajien huippukokouksen aiheina ovat koronavirustauti, EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) suhteet, ilmastonmuutos ja ulkosuhteet.

Valiokuntien keskustelussa pääministerin kanssa käsiteltiin mm. EU:n Afrikka-yhteistyön ja maanosaan suuntautuvien investointien painopisteitä, metsäpolitiikkaa sekä tasa-arvokysymyksiä EU:n Afrikka-politiikassa.

Pääministeri kertoi Suomen painottavan mm. yhteistyön arvopohjaisuutta, rauhan ja turvallisuuden edistämistä sekä Afrikan maiden tukemista vihreässä ja digitaalisessa siirtymässä. Sukupuolten tasa-arvoa tulee edistää läpileikkaavasti, pääministeri totesi.

Huippukokouksessa käsitellään mahdollisesti myös muita ajankohtaisia ulkosuhdeaiheita. Valiokuntien keskustelussa tänään korostuivat mm. EU:n suhde Turkkiin ja Kiinaan. Keskustelua käytiin mm. siitä, miten Turkin ulkopolitiikka ja sen toiminta itäisellä Välimerellä heijastuvat maan EU-suhteeseen ja toisaalta EU:n muuttoliikepolitiikkaan.

Eurooppa-neuvosto totesi päätelmissään 2.10., että se käynnistää positiivisen poliittisen EU:n ja Turkin asialistan, jossa keskitytään erityisesti tulliliiton nykyaikaistamiseen ja kaupan helpottamiseen, kansojen välisiin kontakteihin, korkean tason vuoropuheluun ja yhteistyön jatkamiseen muuttoliikekysymyksistä sillä edellytyksellä, että Kreikan ja Kyproksen vastaisten laittomien toimien lopettamiseksi tapahtuu rakentavia ponnistuksia. 

Lue lisää Eurooppa-neuvoston kokouksista sen omilta sivuilta.​

Aihealueet
EU-asiat; Valiokunnat; Suuri valiokunta; Ulkoasiainvaliokunta