Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto valittiin Vuoden 2018 arkistoteoksi

Julkaistu 8.11.2018 14.50

Veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto valittiin Vuoden 2018 arkistoteoksi

Arkistojen päivän Suomen työryhmä on valinnut Eduskunnan veteraanikansanedustajien muistitietoarkiston Vuoden 2018 arkistoteoksi.

​Ehdotuksia Vuoden arkistoteoksi saatiin tänä vuonna toistakymmentä.

Eduskunnan kirjasto on vuodesta 1988 lähtien koonnut muistitietoa eduskuntatyöstä haastattelemalla entisiä kansanedustajia. Valinta vuoden arkistoteoksi juhlistaa hienosti Veteraanikansanedustajien muistitietoarkiston kolmikymmenvuotista työtä.

Suomalaisen edustuksellisen demokratian historia toisen maailmansodan jälkeiseltä kaudelta on poikkeuksellisen hyvin dokumentoitu, sillä muistitietohaastattelu on tehty 430 entisestä kansanedustajasta. Keskimäärin kuusituntisten elämäkerrallisten haastatteluiden yhteenlaskettu kesto on reilut 2 600 tuntia, mistä kertyy vajaat 70 000 tekstisivua. Kokoelma täydentyy vuosittain 12–15 uudella haastattelulla.

Tutkimuskäyttöön tarkoitettu haastattelukokoelma on ainutlaatuinen myös kansainvälisessä vertailussa: kansanedustajien muistitietoa on Suomessa koottu sekä laajasti että systemaattisesti. Kokoelmaa on kehitetty digitoimalla vanhoja äänitteitä. Sähköiseen jakeluun siirtyminen on helpottanut aineiston tutkimuskäyttöä.

Veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto jatkaa demokratian historian tallentamista tulevallakin vaalikaudella. 

Vuoden arkistoteko on valittu vuodesta 2004 alkaen. Huomionosoitus nostaa esille arkistojen kannalta tärkeitä tekoja sekä rohkaisee ja palkitsee aktiivisuudesta, hyvistä ideoista ja konkreettisesta arkistotyöstä.

Pohjoismainen arkistojen päivä
Veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto

Lisätietoa:
Eduskunnan arkistopäällikkö Jari Suutari ja tutkija Joni Krekola, sähköposti
etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Aihealueet
Kirjasto