Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.23

Keskustelualoite KA 1/2015 vp 
Nasima Razmyar sd ym. 
 
Keskustelualoite vihateoista ja rasismista Suomessa

Eduskunnan puhemiehelle

Suojelupoliisin mukaan ääriliikkeiden väkivalta on yleistymässä Suomessa. Tammikuussa 2013 uusnatsijärjestön jäsenet hyökkäsivät Jyväskylän kirjastossa äärioikeistoa käsittelevän kirjan esittelytilaisuuteen. Yhtä tapahtuman järjestäjää viillettiin teräaseella. Heinäkuussa 2015 saman uusnatsijärjestön jäsenet hyökkäsivät Jyväskylässä sivullisten ihmisten kimppuun pahoinpidellen heitä. Saman järjestön edustajat ovat myös esiintyneet yhdessä erään kansanedustajan kanssa ilman, että siihen on puututtu. Kyseisen järjestön tavoitteena on kansallissosialistisen valtion luominen Suomeen. Suojelupoliisi on seurannut kyseisen uusnatsijärjestön ja äärioikeistolaisten liikkeiden toimintaa jo pidemmän aikaa. 

Ilmapiiri on kiristynyt. Vihapuheen määrä on lisääntynyt, ja erilaiset ääriliikkeet ovat käyttäneet väkivaltaa. Ministeri Stubbin kotiin on isketty. Kansan vaaleilla valitsemat eivät voi seurata tällaista kehitystä sivusta. Nyt on aika päivittää äärijärjestöjen riskiarvio ja selvittää tarkasti, millä tavalla lainsäädäntöä voidaan parantaa, jotta ääriliikkeiden väkivaltaisuutta voidaan ehkäistä ja estää. 

Suomi on aina ollut ja on jatkossakin monikulttuurinen ja -arvoinen maa. Suomessa ei voida hyväksyä rasismia tai vihapuhetta. On nähty liian monta kertaa, kuinka lyhyt matka vihapuheesta on vihatekoihin. Eduskunnan täytyy lähettää voimakas viesti: Rasismia, vihapuhetta tai väkivaltaa ei hyväksytä, sillä jokaisen ihmisarvo on jakamaton. Tällainen viesti on Suomen perustuslain hengen mukainen. 

Monikulttuurisuus ei ole painajainen. Painajainen on rasismi sekä siitä kumpuava vihapuhe ja väkivalta. Painajainen on se, että Suomessa on väkivaltaa käyttäviä ääriliikkeitä. Painajainen on se, että kansalaiset joutuvat tuntemaan turvattomuutta. Heinäkuun lopussa 15 000 ihmistä osoitti mieltään avoimen ja monikulttuurisen Suomen puolesta. Kaikki väkivalta — poliittinen tai epäpoliittinen — on yksiselitteisen väärin. Eduskunnan tehtävänä on nyt pohtia, kuinka kansalaisten turvallisuutta ja Suomen sisäistä turvallisuutta voidaan parantaa.  

Ääriliikkeiden väkivalta on tosiasia, ja on eduskunnan tehtävä tehdä asiasta tarvittavat johtopäätökset. Jokainen kansanedustaja on sanoillaan ja päätöksillään vastuussa suomalaisten ja kaikkien Suomessa olevien turvallisuudesta. Tuhannet suomalaiset näyttivät mielenosoituksissa, että ihmiset kaipaavat nyt parlamentaarista keskustelua. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun ääriliikkeiden väkivallasta ja rasismista Suomessa. 
Helsingissä 8.9.2015 
Nasima Razmyar sd 
Antti Lindtman sd 
Kristiina Salonen sd 
Eeva-Johanna Eloranta sd 
Antti Rinne sd 
Ilmari Nurminen sd 
Merja Mäkisalo-Ropponen sd 
Maarit Feldt-Ranta sd 
Joona Räsänen sd 
Sirpa Paatero sd 
Jutta Urpilainen sd 
Mika Kari sd 
Tarja Filatov sd 
Sanna Marin sd 
Tytti Tuppurainen sd 
Timo Harakka sd 
Ilkka Kantola sd 
Tuula Haatainen sd 
Krista Kiuru sd 
Riitta Myller sd 
Jukka Gustafsson sd 
Susanna Huovinen sd 
Satu Taavitsainen sd 
Anneli Kiljunen sd 
Johanna Ojala-Niemelä sd 
Ville Skinnari sd 
Eero Heinäluoma sd 
Silvia Modig vas 
Li Andersson vas 
Satu Hassi vihr 
Eva Biaudet 
Mikaela Nylander 
Ville Niinistö vihr 
Jani Toivola vihr 
Saara-Sofia Sirén kok 
Sari Multala kok 
Anders Adlercreutz 
Touko Aalto vihr 
Emma Kari vihr 
Outi Alanko-Kahiluoto vihr 
Olli-Poika Parviainen vihr 
Jyrki Kasvi vihr 
Touko Aalto vihr 
Antero Vartia vihr 
Krista Mikkonen vihr 
Ozan Yanar vihr 
Hanna Halmeenpää vihr