Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.16

Keskustelualoite KA 3/2016 vp 
Outi Alanko-Kahiluoto vihr ym. 
 
Keskustelualoite veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä

Eduskunnan puhemiehelle

Kansainvälisen toimittajaryhmän paljastama jättimäinen veroparatiiseihin liittyvä tietovuoto on kuohuttanut maailmaa. Paljastusten mukaan panamalainen Mossack Fonseca -asianajotoimisto on edesauttanut useiden satojen valtionpäämiesten, yritysten, rikollisten ja julkisuuden henkilöiden veronkiertoa hyödyntämällä monimutkaisia vero- ja yritysjärjestelyjä. Suomessa Ylen saamien tietojen mukaan toimintaan on osallistunut ainakin Nordea-pankkikonserni, jolla on ollut jopa 400 Mossack Fonsecan perustamaa pöytälaatikkofirmaa. 

Poliitikot eivät ole olleet halukkaita puuttumaan veroparatiisitalouteen, minkä seurauksena val-tiot menettävät huomattavia määriä verotuloja. Samalla salaisuuksien verho peittää poliittisen sekä taloudellisen eliitin kytkökset.  

Yritysten ja yksityishenkilöiden verojen maksu ja taloudelliset kytkökset pitäisi läpivalaista. Nytkin tiedot ovat paljastanut tietovuotaja, kun lähtökohtana tulisi olla, että verottajalla, poliisilla, toimittajilla ja kansalaisilla olisi mahdollisuus saada verotiedot osana normaalia talous- ja verora-portointia.  

Tällä hetkellä on meneillään isoja veronkiertoon liittyviä hankkeita EU:ssa ja OECD:ssä. Nykyinen hallitus ei ole esittänyt konkreettisia uusia toimia veronkierron ja verovälttelyn ehkäisemi-seksi tai osoittanut erityistä aktiivisuutta kansainvälisillä foorumeilla. Päinvastoin esimerkiksi hallintarekisteristä on käyty toistuvasti julkisuudessa keskustelua.  

Tässä julkisessa taloustilanteessa kannattaisi tehdä kaikki mahdollinen paremman veronkannon eteen sen sijaan, että leikataan palveluista ja tulonsiirroista. Konkreettisia keinoja verovälttelyyn puuttumiseen on olemassa. Veronkierto ja verovälttely on otettava vakavasti ja niiden torjuntaan on suhtauduttava määrätietoisesti.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun toimista veronkierron ja verovälttelyn kitkemiseksi. 
Helsingissä 5.4.2016 
Outi Alanko-Kahiluoto vihr 
Touko Aalto vihr 
Pekka Haavisto vihr 
Hanna Halmeenpää vihr 
Satu Hassi vihr 
Heli Järvinen vihr 
Emma Kari vihr 
Johanna Karimäki vihr 
Jyrki Kasvi vihr 
Krista Mikkonen vihr 
Ville Niinistö vihr 
Olli-Poika Parviainen vihr 
Jani Toivola vihr 
Antero Vartia vihr 
Ozan Yanar vihr