Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.59

Keskustelualoite KA 4/2019 vp 
Kai Mykkänen kok 
 
Keskustelualoite kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2020

Eduskunnan puhemiehelle

Suomi on monella mittarilla yksi maailman parhaista maista. Turvallinen, tasa-arvoinen ja hyvinvoiva Suomi ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Tärkeiden arvojen ja asioiden eteen on tehtävä töitä joka päivä. 

Haasteitakin meillä riittää. Nuorten työttömyys on kääntynyt syksyn aikana huolestuttavasti kasvuun, ja syrjäytyminen on suuri huoli. Moni joutuu jonottamaan terveyspalveluihin aivan liian pitkään. On positiivinen ongelma, että suomalaiset elävät yhä pidempään, mutta väestörakenteen muutokseen ja esimerkiksi kasvavaan hoivantarpeeseen on löydettävä kestävät ratkaisut.  

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti. Hyvinvointimme on täysin riippuvainen siitä, että suomalainen työ ja osaaminen pärjäävät kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Turvallisuuden osalta on noussut uusia uhkia samaan aikaan, kun perinteiset uhat ovat palanneet maailman politiikan näyttämölle. Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät meillä ja maailmalla jo nyt. 

Tässä tilanteessa Suomen hallituksen olisi syytä tarttua toimeen. Hallitusohjelma on täynnä kannatettavia tavoitteita. Ongelma on siinä, että tavoite ei ole teko. Ikäihmisiä ei hoideta kirjauksilla tai mitoituksilla, vaan hoiva-alan ammattilaiset tekevät sen riittävillä resursseilla. Ilmastonmuutos ei pysähdy sillä, että tulevaisuutemme keskeisin haaste kirjoitetaan hallitusohjelman ensimmäiseksi sanaksi. Syrjäytyminen ei lopu kertomalla, että syrjäytymistä ehkäistään. Tarvitaan konkreettisia, vaikuttavia ja fiksuja tekoja. 

Suomesta on rakennettu maailman paras paikka elää ratkaisemalla kulloisetkin ongelmat. Uskaltamalla uudistaa rohkeasti, kun tarve on vaatinut. Kokoomus haluaa palvella isänmaata myös oppositiosta tarjoamalla hallitukselle ratkaisuja, joilla Suomi ja suomalaiset pärjäävät myös tulevaisuudessa.  

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin ydin on työllisyys. Tarjoamme keinot, joilla Suomeen saataisiin vähintään hallituksenkin tavoittelemat 60 000 uutta työllistä. Kokoomuksen esittämien työllisyystoimien seurauksena Suomen julkinen talous vahvistuisi noin kahdella miljardilla eurolla. 

Jotta Suomeen saadaan lisää hyvinvointia, lisää tasa-arvoa, lisää osaamista ja lisää turvallisuutta, Suomeen tarvitaan lisää työtä. Jotta Suomi pystyy pitämään samassa veneessä kaikki, varsinkin nuoret, jotka nyt ovat vaarassa pudota syrjään, tarvitaan lisää työtä. Jotta Suomi pystyy hoitamaan ikäihmisten hoivan kunnialla, tarvitaan lisää työtä. Hyvä työllisyyspolitiikka on hyvää koulutus-, perhe-, seniori- ja hyvinvointipolitiikkaa. 

Vastuullinen taloudenpito on myös valintoja. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti keventää työtä tekevien ja eläkeläisten verotusta ja ottaa velkaa vähemmän kuin hallituksen budjettiesitys. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on myös enemmän työllisyyttä, osaamista, ilmastoystävällisiä liikenneratkaisuja, ikäihmisten palveluita, turvallisuutta. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on enemmän tekoja. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun kokoomuksen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2020.  
Helsingissä 14.11.2019 
Kai Mykkänen kok