Lisätalousarvioaloite
LTA
41
2018 vp
Juho
Eerola
ps
Lisätalousarvioaloite määrärahan lisäämisestä puutiaisaivokuumerokotuksiin Kymenlaakson saaristoalueella (75 000 euroa)
Eduskunnalle
Puutiaiset eli punkit levittävät Suomessa bakteerin aiheuttamaa borrelioosia ja viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta, jota ennen kutsuttiin Kumlingen taudiksi. Saaristossa kerättyjen uusien puutiaisnäytteiden mukaan TBE-viruksen (Tick-borne encephalitis) aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta on esiintynyt uutena virustyyppinä.  
Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahden mukaan siperianpuutiaisen eli taigapunkin levittämä siperialainen alatyyppi on huomattavasti läntistä virustyyppiä vakavampi. Nyt virustyyppiä on löydetty myös muista kuin siperianpuutiaisista.  
Kymenlaakson keskussairaalan neurologian osaston ylilääkärin Ilkka Pieninkeroisen mukaan puutiasaivotulehdus on niin vakava, että ihmisiä jää työkyvyttömiksi. Aivotulehdus aiheuttaa pitkäkestoisia ja pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdus on vaatinut myös kuolonuhreja, mutta se ei ole yleistä. Varsinaista hoitokeinoa ei tunneta, vaan elimistön toimintoja tuetaan esimerkiksi nesteyttämällä. Joka kolmas vuosi puutiaisaivotulehdus aiheuttaa kuolemaan johtavaa hengityshalvausta. Hengityskonetta edellyttävän sairauden kustannukset ovat noin 100 000 euroa.  
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli viime vuonna ennätysmäärä viruksen saaneita. Puutiaiset leviävät esimerkiksi muuttolintujen välityksellä. Etenkin Kotkan Haapasaaressa ja Kuutsalossa on tavattu taudinaiheuttajia. Myös borrelioosia esiintyi runsaasti, sillä Kymenlaaksossa todettiin asukasta kohden toiseksi eniten sairastuneita Ahvenanmaan jälkeen.  
Borrelioosiin ei ole olemassa rokotetta, mutta puutiaisaivotulehduksen TBE-virusta vastaan on kehitetty rokote, jonka suoja kestää kolmesta viiteen vuoteen. Ahvenanmaalla pysyvästi asuvat saavat maksutta TBE-rokotteen kansallisessa rokotusohjelmassa. THL on aiemmin esittänyt rokotusohjelmaa laajennettavaksi Simoon ja Paraisille. Vaikean sairauden ehkäisy maksuttomalla rokotteella olisi huomattavasti kustannustehokkaampaa ja inhimillisempää myös Kymenlaaksossa, etenkin Kotkan saaristossa, jossa taudin vaikeimman alatyypin levinneisyys on kasvanut huolestuttavasti.  
Kansalliseen rokotusohjelmaan ehdotetaan muutosta, jossa TBE-rokotusohjelma perustuisi nykyistä maakunta- ja kuntakohtaista määrittelyä tarkemmin kohdennettuun suositukseen, jossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos määrittää vuosittain ne maantieteelliset alueet, joilla rokotuksia tulee toteuttaa osana kansallista rokotusohjelmaa. Tähän varattu määräraha on kuitenkin pieni eikä riittävästi huomioi Kymenlaakson saaristoalueita.  
Puutiaisaivokuumerokote saataisiin kahden sarjana noin 75 euron hintaan. Tällä lisätalousar-vioaloitteella esitän 1 000 kotkalaiselle mahdollisuutta rokotesarjan hankkimiseen veloituksetta. Rokotteet voitaisiin ottaa Pyhtään, Haminan, Virolahden, Länsi-Kotkan, Kotkansaaren ja Karhulan terveysasemilla. Etusijajärjestyksessä pitäisi huomioida ne henkilöt, jotka asuvat riskialueilla.  
Edellä olevan perusteella ehdotan,
että eduskunta lisää 75 000 euroa momentille 33.70.20 puutiaisaivokuumerokotuksiin Kymenlaakson saaristoalueella. 
Helsingissä 5.6.2018 
Juho
Eerola
ps
Viimeksi julkaistu 6.6.2018 11.36