Talousarvioaloite
TAA
104
2017 vp
Anna-Maja
Henriksson
r
ym.
Talousarvioaloite varainsiirtoveron arvioidun tuoton korottamisesta ensiasunnon varainsiirtoverovapauden päättymisen vuoksi (95 000 000 euroa)
Eduskunnalle
Vuonna 2018 varainsiirtovero on 4 % kiinteistöjen kauppahinnasta ja 2 % asunto-osakeyhtiön osakkeiden kauppasummasta. Yksi momentin suurimmista veromenoista on ensiasunnon oston varainsiirtoverovapaus, joka on arviolta 95 000 000 euroa. 
Taloudellisesti haastavina aikoina on tarvetta tarkastella julkisia menoja ja huolehtia siitä, että kaikki osallistuvat oikeudenmukaisesti taloustilanteen parantamiseen. Pidämme oikeudenmukaisena sitä, että työssäkäyvät ja omaisuutta omistavat kantavat suurimman kuorman valtiontalouden tasapainottamisessa. Suurimmista säästöistä ei pidä vastata työttömien, opiskelijoiden, yksinhuoltajien, lastemme eikä eläkeläisten.  
Valtion ensisijainen tehtävä ei ole veronkevennysten avulla kannustaa yksityisomistukseen, minkä vuoksi pidämme ensimmäisen kiinteistön ja ensimmäisen osakehuoneiston ostoa etuutena, josta me suomalaiset voisimme luopua tässä tilanteessa. Sillä voi olla eräitä pienehköjä vaikutuksia asuntomarkkinoihin, mutta todennäköisesti muutos ei enemmälti vaikuta markkinoihin. Näin ollen katsomme, että voimme tehdä 95 000 000 euron säästön poistamalla ensiasunnon oston varainsiirtoverovapauden.  
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
eduskunta lisää 95 000 000 euroa momentille 11.10.05 varainsiirtoveron arvioituun tuottoon ensiasunnon hankinnan varainsiirtoverovapauden päättymisen vuoksi.  
Helsingissä 29.9.2017 
Anna-Maja
Henriksson
r
Stefan
Wallin
r
Anders
Adlercreutz
r
Thomas
Blomqvist
r
Mats
Löfström
r
Mikaela
Nylander
r
Mats
Nylund
r
Veronica
Rehn-Kivi
r
Eva
Biaudet
r
Joakim
Strand
r
Viimeksi julkaistu 16.10.2017 13:40