Talousarvioaloite
TAA
138
2017 vp
Anna-Maja
Henriksson
r ym.
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä turvapaikanhakijoille annettaviin äitiyspakkauksiin (40 000 euroa)
Eduskunnalle
Suomessa turvapaikan saaneilla naisilla on oikeus äitiyspakkaukseen, mutta Suomeen tulleet vielä turvapaikkapäätöstä odottavat naiset eivät saa äitiyspakkausta. On itsestään selvää, että päätöstä odottavilla on vähintään yhtä suuri tarve saada kaikenlaista apua ja tukea vastasyntyneen lapsensa kanssa. Vastasyntyneet lapset ovat viattomimpia ryhmiä, jotka joutuvat kärsimään vallitsevista epäoikeudenmukaisuuksista. Tämän vuoksi Ruotsalainen eduskuntaryhmä katsoo, että myös tämän ryhmän tulisi saada äitiyspakkaus.  
Turvapaikkapäätöksen odotusaika voi edelleen muodostua pitkäksi, ja mahdollinen valitus päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen pidentää aikaa entisestä useilla kuukausilla. Äitiyspakkaus olisi yksi käytännöllisimpiä ja konkreettisimpia tapoja auttaa näitä lapsia ja äitejä.  
Vaikka turvapaikkahakemusten määrä on vähentynyt huippuvuodesta 2015, vuositasolla Suomeen tulee tuhansittain turvapaikanhakijoita. Näin ollen kyseessä on yli sata vauvaa ja Suomessa odotusaikana syntyvää lasta. Äitiyspakkauksen arvo on noin 300 euroa. Tämä tarkoittaa, että voimme päättää auttaa suhteellisen pienellä summalla kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia ja viattomimpia vallitsevassa katastrofissa. 
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 40 000 euroa momentille 33.10.50 turvapaikanhakijoille annettaviin äitiyspakkauksiin. 
Helsinki 29.9.2017 
Anna-Maja
Henriksson
r
Stefan
Wallin
r
Veronica
Rehn-Kivi
r
Anders
Adlercreutz
r
Thomas
Blomqvist
r
Mats
Löfström
r
Mikaela
Nylander
r
Mats
Nylund
r
Eva
Biaudet
r
Joakim
Strand
r
Viimeksi julkaistu 16.10.2017 15:04