Viimeksi julkaistu 19.4.2021 16.43

Talousarvioaloite TAA 181/2020 vp 
Mikko Lundén ps 
 
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Oripään lentokentän parantamiseen (500 000 euroa)

Eduskunnalle

Varsinais-Suomessa Oripään lentokenttä on sotilaallisesti merkittävä alue, jonka parantamiseen on ryhdyttävä mahdollisimman nopealla aikataululla. Pääkiitorata menee käyttökieltoon v. 2021, mistä syystä kunnostus on toteutettava seuraavan kahden vuoden aikana. Kentän investointisuunnitelmaan kuuluvat pääkiitoradan 6 metrin levennys, 500 metrin pidennys ja asfaltointi.  

Kenttä toimii Finnairin ja Patrian lentäjäkoulutusalueena, puolustusvoimien harjoittelualueena sekä Turun lentokerho-, purjelento- ja taitolentoharjoittelualueena. Kenttää on mahdollisuus käyttää hävittäjäkoneiden varalaskeutumispaikkana, tällä hetkellä se toimii Loimaan Alastarolla valtatien 41 varrella aiheuttaen harjoitusten aikana merkittäviä liikennehäiriöitä. Lisäksi alueella on järjestetty purjelennon MM-kisat, laskuvarjohypyn MM-kisat ja Okramaatalousnäyttelyt parittomina vuosina.  

Vm. tapahtumassa yksistään Okrassa vieraili 82 000 kävijää. Okramessut on vuosien aikana investoinut lentokenttäalueelle n. 2 milj. euroa sään kestävään sähköistykseen, valokuituyhteyksiin, veteen ja viemäröintiin. Sisänäyttelyhalliin mahtuvat puolustusvoimien kuljetushelikopterit. Messuravintolan koko ja suurkeittiö mahdollistavat 4 päivän aikana yli 60 000 ruoka-annoksen käsittelyn. Alueella on lisäksi kokous- ja lehdistötilat. Maa-alueen omistaa valtio.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta lisää 500 000 euroa momentille 31.10.31 lentokentän kunnostukseen Oripäässä. 
Helsingissä 16.10.2020 
Mikko Lundén ps