Viimeksi julkaistu 19.4.2021 16.11

Talousarvioaloite TAA 333/2017 vp 
Merja Mäkisalo-Ropponen sd ym. 
 
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä valtatien 9 Kuopio—Joensuu välin parantamiseen (15 000 000 euroa)

Eduskunnalle

Valtatie 9 (VT9) on Suomen tärkeimpiä poikittaisia liikenneyhteyksiä. Se yhdistää Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion sekä Joensuun kasvukeskukset jatkuen idässä Niiralan raja-asemalle asti. Tien liikennemäärät (KVL) vaihtelevat tieosittain välillä 2 200—5  900 ajon/vrk ja ennuste v. 2030 on runsaat 3 300—7 200 ajon/vrk.  

Välillä Keski-Suomen maakunnanraja—Vehmasmäki (Kuopio) tie on kapea ja suuntaukseltaan pienipiirteinen, ja paikoitellen tien pystygeometria laskee raskaan liikenteen ajonopeuksia sekä heikentää ohitusmahdollisuuksia. Tämän seurauksena tie on myös liikenneturvallisuudeltaan ongelmallinen. Tavoitteena on parantaa tie yksittäisin ohituskaistoin varustetuksi 2-kaistaiseksi tieksi. Samassa yhteydessä tie levennetään ja parannetaan suuntaukseltaan ja tasaukseltaan. Lisäksi tällä osuudella on tarpeen myös Suonenjoen liittymäramppien parantaminen.  

Toinen ongelmallinen tieosuus on Vartiala—Pohjois-Karjalan raja, mikä on samoin kapea ja pienipiirteinen, ja siten liikenneturvallisuuden kannalta ongelmallinen. Lisäksi tiellä on valtatieksi suurelta osin alhainen 80 km/t nopeusrajoitus. Tieosuuden välillä Vartiala—Riistavesi on valmius parantamisen aloittamiseen, jos rahoitus on varmistunut. Parantamisen kustannusarvio on 15 miljoonaa euroa. Tien parantaminen liittyy valtatie 9:n parantamiseen Jännevirran sillan kohdalla, minkä rakennustyöt valmistuvat vuoden 2018 loppuun mennessä.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta lisää 15 000 000 euroa momentille 31.10.77 Vartiala—Riistavesi välin parantamiseen. 
Helsingissä 29.9.2017 
Merja Mäkisalo-Ropponen sd 
Matti Semi vas 
Kimmo Kivelä si 
Riitta Myller sd 
Hannakaisa Heikkinen kesk 
Sari Essayah kd 
Elsi Katainen kesk 
Markku Rossi kesk 
Krista Mikkonen vihr