Talousarvioaloite
TAA
520
2018 vp
Kristiina
Salonen
sd
ym.
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevan Säpin sataman kunnostamiseen ja saaren retkeilypalveluiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon (1 245 000 euroa)
Eduskunnalle
Selkämeren kansallispuisto on profiloitunut ulkomeren kansallispuistona, jonka suosituimpia käyntikohteita ovat majakkasaaret.   
Säpin majakkasaari on yksi kansallispuiston kärkikohteista, ja sen kävijämäärä voi kestävästi nousta noin 10 000 kävijään. Kasvua rajoittaa satama: laiturikapasiteettia on liian vähän ja se on yrittäjien järjestämää liikennöintiä varten liian matala. Lisäksi saaren majakkamatkailu ja retkeily edellyttävät nykyiselläkin kävijämäärällä laadukasta perusinfraa, joka ohjaa kävijöitä tutustumaan nähtävyyksiin kestävällä tavalla.  
Säpin sataman kunnostaminen on tarpeellista myös yleisen meriturvallisuuden kannalta. Kunnostaminen palvelisi viranomaisia pelastus- ja avustustoiminnan kannalta mm. tulipalo-, sairaankuljetus- ja järjestyksenvalvontatehtävissä.   
Vesialueen ruoppaamiselle sekä aallonmurtajan ja retkisataman rakentamiseen Säpin saaren Kruununmöljan lahdelle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2016. Kustannusarvio on noin 1,2 milj. euroa (väylä ja laituri ilman maanpäällisiä rakenteita). Saaren retkeilypalveluiden ylläpito sekä luonnonhoito aiheuttavat vuosittain noin 45 000 euron kustannukset. 
Edellä olevan perusteella ehdotamme,
että eduskunta lisää 1 245 000 euroa momentille 35.10.52 Selkämeren kansallispuiston toimintaan, josta Säpin sataman kunnostamiseen ja saaren retkeilypalveluiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon 45 000 euroa.  
Helsingissä 28.9.2018 
Kristiina
Salonen
sd
Laura
Huhtasaari
ps
Ari
Jalonen
sin
Jaana
Laitinen-Pesola
kok
Krista
Kiuru
sd
Jari
Myllykoski
vas
Viimeksi julkaistu 16.10.2018 14:00