Viimeksi julkaistu 19.4.2021 15.20

Talousarvioaloite TAA 82/2016 vp 
Hannakaisa Heikkinen kesk ym. 
 
Talousarvioaloite määrärahan lisäämisestä eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutukseen (100 000 euroa)

Eduskunnalle

Koko maassa erikoistumistutkinto on hieman yli 300 eläinlääkärillä (16 %). Koska eläinlääkäreiden työnkuva ja siihen kohdistuvat vaatimukset ovat ratkaisevasti muuttuneet, arvioidaan kymmenen vuoden päästä erikoiseläinlääkäritarpeen olevan Suomessa 600 lääkäriä. Tällä hetkellä valmistuu vuosittain n. 10 erikoiseläinlääkäriä, koska erikoistumisvirkoja ei ole enempää. 

Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen laajentamista tullaan toteuttamaan osittain Pohjois-Savossa ja osittain Pohjanmaalla, Seinäjoella. Pohjois-Savossa erikoistumiskoulutus keskittyy tuotantoeläinten terveyden- ja sairaanhoitoon sekä hevossairauksiin. 

Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen alustana toimii Pohjois-Savossa Ylä-Savon ammattiopiston Kiuruveden Hingunniemen koulutila, minne on rakennettu eläinsairaala ja rekrytoitu erikoiseläinlääkäri. 

Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksesta vastaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, jonka yhteistyötahoina ovat Pohjois-Savossa Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Ylä-Savon ammattiopisto, MTT:n Halolan toimipiste, Evira ja Suomen Hevostietokeskus ry sekä alueen lähikunnat. Eduskunnan hyväksymissä talousarviossa määräraha vuonna 2015 oli 500 000 euroa ja vuonna 2016 450 000 euroa. Valtiovarainministeriön vuoden 2017 talousarvioesityksessä määräraha on 400 000 euroa. Määrärahan pienentäminen vaarantaa Helsingin yliopiston mahdollisuuksia järjestää tarpeellista eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutusta. Eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen toteuttamiseen tarvittava määräraha on palautettava vuoden 2015 tasolle.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta lisää 100 000 euroa momentille 30.20.62 ja lisää momentin perusteluihin maininnan, että määräraha osoitetaan Helsingin yliopistolle eläinlääkäreiden erikoistumiskoulutuksen lisäämiseen. 
Helsingissä 30.9.2016 
Hannakaisa Heikkinen kesk 
Sari Essayah kd 
Matti Semi vas 
Elsi Katainen kesk 
Markku Rossi kesk 
Krista Mikkonen vihr 
Pentti Oinonen ps 
Kimmo Kivelä ps 
Merja Mäkisalo-Ropponen sd 
Seppo Kääriäinen kesk