Viimeksi julkaistu 19.12.2022 11.18

Toimenpidealoite TPA 149/2022 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite öljy- tai maakaasulämmitystuen ehtojen muuttamisesta

Eduskunnalle

Vakituisen asunnon lämmitysmuodon vaihtamisesta öljystä tai maakaasusta uusiutuvia energialähteitä hyödyntäväksi saa valtiolta tukea.  

Tuen saamisessa on ehtoja: "Hyväkuntoisen maakaasu- tai öljykattilan jättäminen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun rinnalle tuottamaan lämmitys kovemmilla pakkasilla on teknisesti toimiva ratkaisu. Huomioi kuitenkin, että tämä rajoittaa avustusten myöntämistä." (Motiva) 

Kovemmilla pakkasilla Suomen sähköntuotantokapasiteetti on ollut kovilla. Tulevana talvena pakkaset tulevat nostamaan jo nyt kohtuuttomia sähkönhintoja entisestään. Lisäksi kuluttajia varoitellaan kiertävistä sähkökatkoista.  

Tällaisessa tilanteessa pitäisi mahdollistaa asuntojen lämmittäminen vaihtoehtoisilla muodoilla, öljyllä ja kaasulla ja näin helpottaa sähkötuotannon kuormitusta.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ja muuttaa lämmitysmuodon muutostuen ehtoja siten, että nykyisessä epävakaassa energiatilanteessa ehtona ei ole vanhan toimivan öljy- tai maakaasulämmitysjärjestelmän purkaminen.  
Helsingissä 9.12.2022 
Arja Juvonen ps