Viimeksi julkaistu 19.12.2022 10.18

Toimenpidealoite TPA 154/2022 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite käteisen rahan kelpaamiseen sairaaloissa, lippuautomaateilla ja kylmäasemilla liittyvän Suomen Pankin lainsäädäntöesityksen edistämisestä

Eduskunnalle

Viime päivinä medioissa on tuotu esiin sairaalan ja terveyskeskuksien päivystyksen kriisiytyminen. Hoitoon pääsyn odottelu saattaa kestää useita tunteja. Sairaaloiden päivystyksessä ei ole välttämättä kahviota tai kanttiinia avoinna kellon jokaisena tuntina, mutta erilaisia välipala- ja juoma-automaatteja löytyy. Ongelmana on, että ostoksia ei välttämättä voi tehdä käteisellä rahalla. Lisäksi asiakaskunta on usein ikääntynyttä, ja he ovat tottuneet käyttämään käteistä rahaa. 

Samoihin ongelmiin törmätään myös HSL:n ja VR:n lippuautomaateilla sekä kylmäasemilla, jotka eivät hyväksy käteistä rahaa maksuvälineeksi.  

Suomen Pankki teki keväällä lainsäädäntöesityksen käteispalveluiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa, sillä Suomessa ei ole lakia, joka velvoittaisi ottamaan vastaan käteismaksuja, vaan käytössä on sopimusvapaus. Se tarkoittaa, että yritys voi itse päättää, mitä maksuvälineitä se hyväksyy. 

Kuluttajaliitto edellyttää, että käteisellä pitää voida maksaa tulevaisuudessakin. Liiton valtuuston kannanoton mukaan lainsäätäjien tulee edistää viipymättä Suomen Pankin aloitetta käteismaksamisen, rahan nostamisen ja tallettamisen turvaamisesta.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin käteisen rahan kelpaamiseen sairaaloissa, lippuautomaateilla ja kylmäasemilla liittyvän Suomen Pankin lainsäädäntöesityksen edistämiseksi. 
Helsingissä 19.12.2022 
Arja Juvonen ps