Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.29

Toimenpidealoite TPA 30/2019 vp 
Terhi Koulumies kok 
 
Toimenpidealoite korvaavista toimenpiteistä Malmin lentokentän toimintojen turvaamiseksi

Eduskunnalle

Kun eduskunta hylkäsi vuonna 2018 kansalaisaloitteen Malmin lentokentän säilyttämisestä ilmailukäytössä, se edellytti, että valtioneuvosto ryhtyy toimenpiteisiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi, jotta Malmin lentokentän ilmailutoiminnot voivat jatkua hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä. Korvaavaa kenttää ei ole kuitenkaan vieläkään osoitettu.  

Ilmailuyrittäjien elinkeinojen jatkuvuus on turvattava, sillä älykäs ilmailu ja sähkölentokoneet kehittyvät nopeasti, eikä Suomi saa pudota kehityksen kelkasta. Finavia on todennut, että lentokoulutusta harjoittavien yritysten, pienimuotoisen ansiolentotoiminnan ja pienkoneiden huoltotoiminnan kannalta Malmin lentoasemalla on ylivoimaisesti paras sijainti lentopaikalle. Yleisilmailua edistetään parhaiten säilyttämällä se nykyisessä käyttötarkoituksessaan, eikä mitään Malmin nykyisistä toiminnoista voida toiminnallisista, kapasiteetti- ja turvallisuussyistä siirtää Helsinki-Vantaalle. 

Malmin lentoasemaa voi käyttää myös Rajavartiolaitoksen lentotukikohtana ja valvoa sieltä käsin maamme turvallisuuden kannalta keskeisimpiä raja-alueita. Lisäksi sitä voi käyttää Rajavartioston meripelastus-, etsintä- ja sairaankuljetuslentoihin. Se soveltuu myös pelastuslaitoksen lentotoiminnan päätukikohdaksi ja on palvellut myös lääkärikoptereita ja voisi palvella tulevaisuudessa myös poliisikoptereita. 

Malmin lentoasemalla on koulutettu puolet koko maan lentäjistä ja ammattilentäjistä lähes kaksi kolmasosaa. Se on ollut maan toiseksi vilkkain lentokenttä. Se on ollut myös maamme suurin nuorisoilmailukeskus. Malmin lentoasema on tulevaisuuden liikennetarpeiden kannalta erinomaisella paikalla. Baltian maat, Pietari ja koko eteläinen Suomi ovat alle 300 km:n etäisyydellä. Malmin kenttä on sujuva ilmatie suoraan pääkaupunkiseudulle kymmeniltä Suomen ja lähialueiden paikkakunnilta, jotka sijaitsevat syrjässä suurten kaupunkien lentoasemista. 

Helsingin sisällä sijaitsevalla Malmin kentällä on peruskäyttönsä ohella merkitystä myös pääkaupungin huoltovarmuuden turvaamisessa. Huoltovarmuus on voitava turvata varakentällä mahdollisen kriisin oloissa. Esimerkiksi Tukholmassa on useita lentokenttiä 30 km:n säteellä keskustasta. Erityisesti viranomaislentoja varten tarvitaan maan pääkaupungissa paikka, jonka kautta voidaan liikennöidä ilmateitse, vaikka Helsinki-Vantaan lentokenttä tai sinne johtavat liikenneväylät olisivat käyttökelvottomia esim. onnettomuuden, katastrofin, sodan tai lakon takia. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joilla valtio toteuttaa eduskunnan lausuman mukaiset vaihtoehdot ja osoittaa Helsingin seudulle Malmin lentokentän korvaavat toimintamahdollisuudet huomioimalla perusteluissa mainitut näkökulmat. 
Helsingissä 29.10.2019 
Terhi Koulumies kok