Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

TPA 33/2017 vp

Viimeksi julkaistu 26.10.2017 13.57

Toimenpidealoite TPA 33/2017 vp Toimenpidealoite sokeriveron käyttöönotosta

HeliJärvinenvihrym.

Eduskunnalle

Makeisten, jäätelöiden ja virvoitusjuomien valmisteverosta luovuttiin vuoden 2017 alusta. Verolla on ollut hyvät terveysperusteet, eikä siitä olisi pitänyt luopua ilman korvaavaa veroa.  

Sokerin yhteys lihavuuteen, kroonisiin sairauksiin ja hammasterveyteen on tuotu esiin uusimmissa tutkimuksissa. Sokerin käytöllä on yhteys ylipainon syntymiseen sokeripitoisten tuotteiden energiapitoisuuden vuoksi. 

Uudistunut pakkausmerkintälainsäädäntö teki elintarvikkeiden sokerimäärän ilmoittamisen ravintoarvomerkinnöissä pakolliseksi joulukuusta 2016 lähtien, mikä mahdollistaa myös lisätyn sokerin verottamisen. Hallituksen tulisi nopealla aikataululla valmistella makeisveron korvaava terveysperusteinen sokerivero, jossa veron määrä riippuu tuotteessa olevan lisätyn sokerin määrästä.  

Sokerivero auttaisi hillitsemään lisätyn sokerin käyttöä ja torjumaan kansantautejamme. Valmistelussa on huomioitava se, että sokeria on luonnostaan myös joissakin terveyden kannalta suositelluissa ruoka-aineissa, kuten marjoissa ja hedelmissä. Parhaiten terveyttä tukisi ns. yhdistelmämalli, jossa tuotteita verotettaisiin sokeripitoisuuden perusteella ja osa tuotteista, kuten hedelmät ja marjat, jätettäisiin verotuksen ulkopuolelle. 

Terveysperustaisen sokeriveron käyttöönoton puolesta ovat liputtaneet myös Evira ja THL, joiden mielestä lisätyn sokerin verotus lisää kansanterveyttä.  

Tämä aloite kuuluu Vihreän eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjettiin. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin elintarvikkeiden sokerin määrään perustuvan veron käyttöönottamiseksi. 
Helsingissä 23.10.2017 
HeliJärvinenvihr
ToukoAaltovihr
PekkaHaavistovihr
HannaHalmeenpäävihr
SatuHassivihr
EmmaKarivihr
JohannaKarimäkivihr
KristaMikkonenvihr
VilleNiinistövihr
JaniToivolavihr
AnteroVartiavihr
OzanYanarvihr