Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

TPA 39/2018 vp

Viimeksi julkaistu 4.10.2018 14.22

Toimenpidealoite TPA 39/2018 vp Toimenpidealoite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille

EmmaKarivihrym.

Eduskunnalle

Maksuttomalla ehkäisyllä paitsi vältetään ei-toivottuja raskauksia ja seksitauteja myös suojellaan nuoren hedelmällisyyttä. Seksitaudit ja ei-toivotut raskaudet ovat yleisimpiä 20—24-vuotiailla nuorilla. 

Osa suomalaisista kunnista tarjoaa jo alle 25-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisyn. Maksutonta ehkäisyä tarjoavissa kunnissa nuorten raskaudenkeskeytykset ja seksitautitartunnat ovat vähentyneet merkittävästi. Maksuton ehkäisy luo nuorille tasavertaisen mahdollisuuden huolehtia seksuaali- ja lisääntymisterveydestään. Nykyisin heikko sosioekonominen tausta nostaa riskiä aborteille ja teiniraskauksille. Olisi tärkeää huolehtia siitä, ettei oma tai perheen varallisuus ole esteenä ehkäisyn hankinnalle. 

Jokaiselle nuorelle koko maassa täytyy turvata mahdollisuus huolehtia itsestään. Nuorelle tulisi tarjota hänelle sopivin ehkäisymuoto, oli se sitten esimerkiksi kierukka, pillerit tai kondomi. Väestöliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suositelleet maksutonta ehkäisyä jo yli vuosikymmenen ajan.  

Eduskunnan tietopalvelun arvioiden mukaan maksuttoman ehkäisyn kustannukset koko maassa olisivat vain noin 4,6 miljoonaa euroa. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, jotta maksuton ehkäisy tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille nuorille koko maassa. 
Helsingissä 4.10.2018 
EmmaKarivihr
SatuHassivihr
JohannaKarimäkivihr
AnteroVartiavihr
OutiAlanko-Kahiluotovihr
JaniToivolavihr
OzanYanarvihr
HannaHalmeenpäävihr
KristaMikkonenvihr
VilleNiinistövihr
HeliJärvinenvihr
Olli-PoikaParviainenvihr
PekkaHaavistovihr